ГоловнаКонтактиМапа сайта

  ДФС забезпечує здійснення націленого контролю ризикових  зовнішньоекономічних операцій  - 2018/02/15  

2018/02/15

   Департамент таргетингу та управління митними ризиками, створений в середині 2017 року, відзвітував про перші результати.

   Робота Департаменту, головним чином, зосереджена на модернізації та розбудові національної системи управління митними ризиками. Застосування цієї системи дозволяє здійснювати вибірковий контроль зовнішньоекономічних операцій, в тому числі шляхом таргетингу (націлювання).

   З метою здійснення автоматизованого аналізу та оцінки ризиків недотримання митного та податкового законодавства під час митного оформлення та пропуску товарів та транспортних засобів через митний кордон України, а також зменшення людського фактору, ДФС застосовує автоматизовану систему аналізу та управління ризиками (АСАУР). На сьогоднішній день АСАУР охоплено ключові області ризику (найбільше – по напрямку «фіскального спрямування» при імпорті).

   У 2017 році у режимі «імпорт» АСАУР визначено необхідність проведення митного огляду по 8,3% митних декларацій, по 40% - додаткової перевірки документів. За даними АСАУР, додаткових митних формальностей не вимагали 53,6% митних декларацій.

   У режимі «експорт» минулого року за результатами роботи АСАУР не вимагали додаткових митних формальностей 80,4% митних декларацій, 14,5% потребували додаткової перевірки документів, а 3,8% – проведення митного огляду.

   У режимі «транзит» по 95,2% митних декларацій АСАУР не визначалось жодних додаткових митних формальностей, менше 1% - необхідність додаткової перевірки документів та митного огляду.

   Що стосується відпрацювання митних формальностей, визначених АСАУР у пунктах пропуску для автомобільного сполучення, їх результативність становить в середньому за 2017 рік - 17% по смузі руху «червоний коридор» та 25% - по смузі руху «зелений коридор».

   Сума додатково сплачених до державного бюджету митних платежів за результатами виконання митних формальностей, згенерованих АСАУР, у 2017 році становила понад 544 млн. грн. Це суми збільшення митних платежів за рахунок коригування митної вартості, країни походження товарів, класифікації товарів.

   Вказана система щомісяця у середньому забезпечує проведення оцінки ризиків по близько 200 тис. митних декларацій, 300 тис. переміщень комерційних транспортних засобів та 1,2 млн. пасажирських переміщень.

   Для забезпечення всебічного митного контролю найбільш ризикових зовнішньоекономічних операцій Департаментом застосовуються можливості віддаленого відеоспостереження проведення митних формальностей в зонах митного контролю (в тому числі – в пунктах пропуску) по всій митній території України.

   На сьогодні в рамках АСАУР функціонують більше 100 різноманітних профілів ризику, які постійно оновлюються та доповнюються.

   Водночас необхідно зауважити, що використання ДФС АСАУР забезпечує баланс між спрощенням та прискореннями митних формальностей з однієї сторони та належний контроль за дотриманням норм чинного законодавства – з іншої.

   Так, частка митних декларацій, по яких митний огляд проводився за ініціативи посадової особи митниці, без генерування АСАУР митних формальностей щодо необхідності проведення митного огляду, в 2017 році в середньому по системі не перевищує 1,4 %.

   З вересня 2017 року Департаментом впроваджуються принципи таргетингу (націленого контролю на найбільш ризикові операції) за результатами он-лайн моніторингу.

   За результатом виконання митницями ДФС ініційованих Департаментом митних формальностей (зокрема, проведення митного огляду з фото- та відеофіксацією) додатково перераховано до держбюджету України понад
3 млн. грн., складено 5 протоколів про ПМП, де загальна вартість об’єктів правопорушень складає понад 270 тис. грн.

   Департаментом також ініційовано призупинення митного оформлення товару «силіконовий герметик» у зв’язку з встановленням під час застосування системи віддаленого відео контролю торгової марки, яка внесена до митного реєстру об’єктів права інтелектуальної власності та охороняється відповідно до закону. За встановленим фактом переміщення товарів з порушенням прав інтелектуальної власності складено протокол про порушення митних. Товар вагою 10,5 т вилучено.

   Крім того, велика увага приділяється безпосередньому розвитку системи управління ризиками. Нагадаємо, що наприкінці минулого року Урядом було схвалено Стратегію розвитку системи управління ризиками в сфері митного контролю, яку в ДФС реалізовуватиме Департамент таргетингу та управління митними ризиками.

Державна фіскальна служба України