ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Коментарі фахівців: Який порядок оскарження постанов у справі  про порушення митних правил?  - 2018/02/07  

2018/02/07

Який порядок оскарження постанов у справі про порушення митних правил?

    Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс 219.01

Коротка та повна відповіді ідентичні.

    Порядок оскарження постанов у справах про порушення митних правил визначається ст. 529 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ).

    Постанова митниці у справі про порушення митних правил може бути оскаржена до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, або до місцевого загального суду як адміністративного суду в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України від 06 липня 2005 року № 2747-IV (далі – КАС України) (частина перша ст. 529 МКУ).

    Відповідно до ст. 21 Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" до місцевих загальних судів належать окружні суди, які утворюються в одному або декількох районах чи районах у містах, або у місті, або у районі (районах) і місті (містах).

    Згідно з частиною другою ст. 529 МКУ якщо постанова митниці одночасно оскаржується до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, та до суду і суд приймає адміністративний позов до розгляду, розгляд скарги центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, припиняється.

    При цьому постанова центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної податкової і митної політики, у справі про порушення митних правил, а також його постанова по скарзі на постанову митниці у такій справі можуть бути оскаржені до місцевого загального суду як адміністративного суду в порядку, передбаченому КАС України (частина третя ст. 529 МКУ).

    Відповідно до частини четвертої ст. 529 МКУ скарга (адміністративний позов) на постанову органу доходів і зборів у справі про порушення митних правил подається у строк, встановлений Кодексом України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х зі змінами та доповненнями (далі – КУпАП). У разі пропуску цього строку з поважних причин він за заявою особи, яка подає скаргу (адміні"тративний позов), може бути поновлений відповідно митницею, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, або судом.

    Постанова суду (судді) у справі про порушення митних правил може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або органом доходів і зборів, який здійснював провадження у цій справі. Порядок оскарження постанови суду (судді) у справі про порушення митних правил визначається КУпАП та іншими законами України (частина п’ята ст. 529 МКУ).

З інформаційних ресурсів Інтернету: http://zir.sfs.gov.ua/



MDoffice