ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Мінфін розробив Дорожню карту щодо впровадження міжнародних  стандартів прозорості та обміну інформацією  - 2017/12/12  

2017/12/12

11 грудня 2017 року Міністерство фінансів представило широкому загалу Дорожню карту із впровадження міжнародних стандартів прозорості та обміну інформацією в податковій сфері “Податкова прозорість: EOIR / AEOI CRS” в Україні.

У чому суть?

Глобальний форум, учасником якого Україна є з 2013 р., здійснює ретельний моніторинг та експертне оцінювання процесу впровадження визнаних у міжнародному суспільстві стандартів прозорості та обміну інформації у сфері оподаткування — зокрема, Стандарту обміну інформацією за запитом (Стандарт EOIR) та Стандарту автоматичного обміну фінансовою інформацією (Стандарт AEOI).Як учасник, Україна зобов"язалася імплементувати ці стандарти.

Що це дає?

Ухилення та відмова від сплати податків ставить під загрозу бюджетні надходження у країнах по всьому світу. Глобалізація створює можливості для збільшення світового добробуту, але також призводить до підвищення ризиків. Податкові адміністрації повинні брати більш активну участь у міжнародному співробітництві, яке стає можливим шляхом ефективного впровадження міжнародних стандартів прозорості та обміну інформацією.

“Декілька податкових скандалів, що сталися протягом останніх кількох років, виявили усю глибину та масштаб проблеми - великі обсяги коштів тримаються в офшорах та не оподатковуються. Наразі країни світу об’єдналися та виробили глобальну відповідь на питання ухилення від сплати податків. Україна має найближчим часом долучитися до впровадження стандартів прозорості та обміну інформацією. Саме для цього ми розробили чіткий план дій та маємо його виконувати”, - зазначив Міністр фінансів України Олександр Данилюк.

Обмін інформацією у сфері оподаткування виграє ключову роль у гарантуванні того, що корпоративні та індивідуальні платники податків не матимуть надійних сховищ для приховування своїх доходів та активів.

Що далі?

Як відомо, наступний раунд експертного оцінювання України з боку ОЕСР вже призначено на останній квартал 2018 року. Вперше буде оцінено практичну реалізацію стандарту обміну інформацією та проведено оцінку України згідно рейтингу ОЕСР.

Завантажити Посібник із впровадження та Додаток.

Коротка презентація стосовно впровадження міжнародних стандартів прозорості та обміну інформацією.



Мінфін України