ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Коментарі фахівців: Чи передбачена відповідальність у разі  подання імпортером сертифіката EUR.1, який не пройшов  верифікацію?  - 2016/05/25 

2016/05/25

Чи передбачена відповідальність у разі подання імпортером сертифіката EUR.1, який не пройшов верифікацію?

    Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс 220.02

Коротка:

    У разі подання сертифіката EUR.1, який не пройшов верифікацію, відповідальність до імпортера не застосовується, а товар випускається у вільний обіг на митній території України за умови сплати ввізного мита за повними ставками Митного тарифу України без застосування тарифних пільг (тарифних преференцій).

Повна:

    Частиною першою ст. 45 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ) визначено, що у разі виникнення сумнівів з приводу дійсності документів про походження товару чи достовірності відомостей, що в них містяться, включаючи відомості про країну походження товару, орган доходів і зборів може звернутися до компетентного органу, що видав документ, або до компетентних організацій країни, зазначеної як країна походження товару, із запитом про проведення перевірки цих документів про походження товару чи надання додаткових відомостей.

    Товари, походження яких достовірно не встановлено, випускаються органом доходів і зборів у вільний обіг на митній території України за умови сплати ввізного мита за повними ставками Митного тарифу України (частина друга ст. 48 МКУ).

    Відповідно до ст. 32 Протоколу 1 "Щодо визначення концепції "походження товарів" і методів адміністративного співробітництва" до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, від 27 червня 2014 року (далі - Протокол) з метою забезпечення правильного застосування Протоколу Європейський Союз і Україна повинні допомагати один одному через компетентні митні адміністрації у перевірці достовірності сертифікатів з перевезення товару EUR.1 або декларацій інвойс та правильності інформації, що міститься в цих документах.

    Перевірка має бути здійснена митними органами країни експорту. Для виконання цього завдання вони мають право вимагати будь-яких доказів і здійснювати будь-яку перевірку рахунків експортера та інші перевірки, які вважатимуть належними (частина третя ст. 33 Протоколу).

    Статтею 35 Протоколу встановлено, що стягнення накладаються на кожну особу, яка складає документ або спричиняє складання документу, що містить неправильну інформацію про мету здобуття преференційного режиму для товарів.

    Таким чином, у разі подання сертифіката EUR.1, який не пройшов верифікацію, відповідальність до імпортера не застосовується, а товар випускається у вільний обіг на митній території України за умови сплати ввізного мита за повними ставками Митного тарифу України без застосування тарифних пільг (тарифних преференцій).

З інформаційних ресурсів Інтернету: http://zir.sfs.gov.ua/



MDoffice