ГоловнаКонтактиМапа сайта

  В ДФС функціонує сучасна автоматизована система митного  контролю та оформлення  - 2016/05/19 

2016/05/19

   В Державній фіскальній службі України створена та успішно функціонує Єдина автоматизована інформаційна система (ЄАІС), яка об"єднує в собі всі програмно-технічні складові, необхідні для автоматизації процесів митного оформлення та контролю. Діюча в її складі автоматизована система митного оформлення «Інспектор» (АСМО) охоплює всі процеси митного контролю як всередині країни, так і на митних кордонах.

   «Це дозволяє володіти всією повнотою інформації про види контролю, які здійснювались від першого перетину кордону до випуску у вільний обіг будь-якого товару. Дана система являє собою функціональний аналог таких передових європейських систем митного оформлення, як німецька «АТЛАС» та польська «ЦЕЛІНА», які є взірцем та прикладом для наслідування при розвитку будь-яких митних ІТ-систем», - зазначив заступник директора департаменту інформаційних технологій ДФС Олександр Івашкович.

   Одним з основних модулів АСМО стала інтегрована в неї Автоматизована система аналізу та управління ризиками (АСАУР), яка дозволяє створювати профілі ризику довільної складності з використанням таких інноваційних підходів як алгоритми нечіткої логіки (fuzzy logic) та врахування позитивної і негативної історії попередніх митних оформлень.

   «На сьогодні АСАУР охоплює більше ста тисяч орієнтувань, регіональних та центральних профілів ризику. Інформація від суміжних держав дозволяє всебічно та повноцінно оцінити будь-які загрози, які можуть виникнути при митному оформленні. В складі АСМО реалізовано систему обліку митних платежів, модулі митного оформлення громадян тощо», - підкреслив Олександр Івашкович.

   У складі АСМО ефективно діє система електронного (безпаперового) декларування вантажів - в електронному вигляді оформлюється вже понад 95% митних декларацій.

   Проведено значну роботу й у напрямі інтеграції АСМО з податковими інформаційно-аналітичними системами, такими як "Податковий блок", системи електронного адміністрування ПДВ та акцизного податку. Це також дозволило обліковувати підприємства, що здійснюють операції з товарами, за електронними заявами. Тільки в процесі форматно-логічного контролю митної декларації на сьогодні використовується понад 1100 критеріїв та зв"язки з десятками баз даних різних органів та установ.

   Постійно модернізувалося й серверне та телекомунікаційне обладнання ЄАІС. На сьогодні апаратною базою ЄАІС є два центри обробки даних (основний та резервний), обладнані потужним сучасним обладнанням. Міжнародними експертами ЄАІС визнано не тільки першою в Європі митною інформаційною системою такого рівня, але і однією з найкращих на сьогоднішній день.

   «Тільки протягом поточного місяця було впроваджено два нових модулі - атоматизований розподіл особового складу в пунктах пропуску та сервіс для декларантів та митних брокерів, який дозволяє в автоматичному режимі отримувати з митниць інформацію щодо залишку та руху коштів на депозитному рахунку», - наголосив Олександр Івашкович.

   У складі ЄАІС також розробляється система "Єдине вікно", яка впорядкує та спростить спілкування перевізників та декларантів з іншими контролюючими органами. На часі також приєднання України до європейської Конвенції про спільну транзитну процедуру з модулем національної імплементації NCTS в складі АСМО.

   «Ми переконані, що подальший розвиток автоматизації процесів митного оформлення, розбудова ЄАІС, яка здійснюються силами програмістів ДФС без залучення бюджетних коштів, проведення єдиної ІТ-політики щодо всіх митниць України, є одним з основних чинників забезпечення спрощення, уніфікації та ефективності митного контролю», - наголосив Олександр Івашкович.

Державна фіскальна служба України