ГоловнаКонтактиМапа сайта

  ДФСУ: Щодо перевірки результатів проведення державних видів  контролю, які засвідчуються відбитками печаток  - 2016/04/28  

2016/04/28

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА
СЛУЖБА УКРАЇНИ

21.04.2016 р. № 14345/7/99-99-24-02-02-17

Митниці ДФС

Щодо перевірки результатів
проведення державних видів контролю,
які засвідчуються відбитками печаток

    Згідно з частиною першою статті 255 Митного кодексу України (далі - Кодекс) митне оформлення завершується протягом чотирьох робочих годин з моменту пред"явлення органу доходів і зборів товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що підлягають митному оформленню (якщо згідно з цим Кодексом товари, транспортні засоби комерційного призначення підлягають пред"явленню), подання митної декларації або документа, який відповідно до законодавства її замінює, та всіх необхідних документів і відомостей, передбачених статтями 257 і 335 цього Кодексу.

    Частиною другою статті 264 Кодексу встановлено, що на вимогу органу доходів і зборів декларант або уповноважена ним особа (далі - Декларант) зобов"язані надати органу доходів і зборів оригінали таких документів або засвідчені в установленому порядку їх копії, якщо законодавством не передбачено подання оригіналів.

    Порядок виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення товарів із застосуванням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа (далі - Порядок) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 30.05.2012 № 631, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10.08.2012 за № 1360/21672.

    Згідно з вимогами підпункту 4.5.7 пункту 4.5 розділу IV Порядку, при здійсненні митного оформлення МД виконуються митні формальності, зокрема, з перевірки дотримання встановлених до задекларованих товарів заходів нетарифного регулювання (відсутність визначених законодавством заборон щодо переміщення або поміщення у відповідний митний режим задекларованих товарів; наявність відповідних документів, наявність в МД відомостей про відповідні документи або відомостей про відмітки у товаросупровідних документах).

    Інформування Декларанта про необхідність подання документів зазначених в графі 44 МД здійснюється згідно з положеннями пункту 2.2 Порядку.

    Відповідно до положення статті 319 Кодексу товари, що переміщуються через митний кордон України, крім митного контролю, можуть підлягати державному санітарно-епідемілогічному, ветеринарно-санітарному, фітосанітарному, екологічному та радіологічному контролю.

    Митний контроль та митне оформлення товарів завершуються тільки після проведення встановлених законами України для кожного товару державних видів контролю.

    Перелік товарів, які підлягають державному контролю у разі переміщення їх через митий кордон України, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2011 № 1031.

    Враховуючи викладене вище, звертаймо увагу митниць ДФС на те, що митне оформлення товарів, які підлягають видам державного контролю, зазначеним у частині першій статті 319 Кодексу, має завершуватися тільки зa умови обов"язкової наявності відбитків штампів на відповідних товаросупровідних (товарно-транспортних) документах,

    Такі документи (засвідчені копії, скановані копії документів на паперовому носії) подаються Декларантом митниці у встановленому порядку під час подання МД до митного оформлення або під час виконання митних формальностей за МД згідно з пунктом 2.2 Порядку.

    При цьому, зображення відповідного документа (сканованої копії) має бути належним чином відображене у АСМО "Інспектор".

    Керівникам митниць довести положення цього листа до відома підпорядкованих структурних підрозділів, митних брокерів та суб"єктів зовнішньоекономічної діяльності з метою забезпечення дотримання положень законодавства України з питань державної митної справи.

    Додаток: на 2 арк.

Заступник директора
Департаменту організації
митного контролю

О.А. Центнарук

 

Додаток

Для довідки

    1. Зразки штампів, що засвідчують здійснення санітарно- епідеміологічного контролю вантажів та транспортних засобів у пунктах пропуску через державний кордон, пунктах контролю та на митній території України, затверджено наказом Міністерства охорони здоров"я України від 23.02.2011 № 102,

    Інформація про позитивні результати здійснення санітарно- епідеміологічного контролю товару (наявність на товаросупровідних документах відбитку штампа "Санітарно-епідеміологічний контроль здійснено") зазначається у графі 44 митної декларації за кодом 5501.

    2. Зразки штампів, які засвідчують здійснення фітосанітарного контролю товарів, затверджено наказом Міністерства аграрної політики України від 23.08.2005 № 414 "Про затвердження Фітосанітарних правил ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, транзиту, експорту, порядку переробки та реалізації підкарантинних матеріалів".

    Інформація про позитивні результати здійснення фітосанітарного контролю товару (наявність на товаросупровідних документах відбитку штампів "Ввезення в Україну дозволено", "Транзит по Україні дозволено", "Вивезення з України дозволено") зазначається у графі митної декларації за кодом 5503.

    3. Опис і зразки штампів для засвідчення результатів здійснення державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища радіологічного та екологічного контролю транспортних засобів і вантажів та порядку застосування штампів затверджено наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 19.03.2012 № 162.

    Інформація про позитивні результати здійснення екологічного контролю товару (наявність на товаросупровідних документах відбитку штампу "Екологічний контроль ввіз/вивіз дозволено") зазначається у графі 44 митної декларації за кодом 5502.

    Інформація про позитивні результати здійснення радіологічного контролю товару (для товарів і транспортних засобів, що не підлягають екологічному контролю) (наявність на товаросупровідних документах відбитку штампа "Радіологічний контроль ввіз/вивіз дозволено") зазначається у графі 44 митної декларації за кодом 5504.

    4. Зразки відбитків печаток (штампів) та підписів інспекторів регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті, які засвідчують проведення ветеринарно- санітарного контролю (державного контролю) харчових продуктів, розміщено в автоматизованій інформаційній системі управління документами ДФС за вх. № 61080/5 від 21.10.2015.

    У графі 44 митної декларації інформація про позитивні результати проведення державного контролю харчових продуктів зазначається за кодом 5508.

    Зазначимо, що листом ДФС від 30.09.2015 № 36151/7/99-99-24-03-01-17 до митниць надіслано роз"яснення Державної санітарно-епідеміологічної служби України та Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України (лист від 18.09.2015 № 15-1-1-14/24288//02.02/869-1) щодо порядку проведення державного контролю харчових продуктів (у тому числі у формі попереднього документального контролю).



MDoffice