ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Нагадування! Коментарі фахівців: Який порядок прийняття  рішення контролюючим органом при визначенні класифікації  товарів згідно з УКТ ЗЕД, що переміщуються через митний кордон  України?  - 2016/04/11 

2016/04/11

Який порядок прийняття рішення контролюючим органом при визначенні класифікації товарів згідно з УКТ ЗЕД, що переміщуються через митний кордон України?

    Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс 203.01

Коротка відповідь:

    Товари при їх декларуванні підлягають класифікації згідно з УКТ ЗЕД.

    Попереднє рішення виносяться контролюючими органами стосовно товарів, які є об"єктом зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту).

    Рішення про визначення коду товару приймається за результатами класифікації товарів згідно з УКТ ЗЕД у разі необхідності зміни задекларованого коду товару згідно з УКТ ЗЕД, у тому числі за результатами спрацювання автоматизованої системи аналізу та управління ризиками у складних випадках митних формальностей.

Повна відповідь:

    Відповідно до ч. 1 ст. 69 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі - МКУ) товари при їх декларуванні підлягають класифікації, тобто у відношенні товарів визначаються коди відповідно до класифікаційних групувань, зазначених в УКТ ЗЕД.

    Порядок контролю правильності класифікації товарів затверджено наказом Мінфіну від 30.05.2012 № 650 "Про затвердження Порядку роботи відділу митних платежів, підрозділу митного оформлення митного органу та митного поста при вирішенні питань класифікації товарів, що переміщуються через митний кордон України" зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.07. 2012 р. № 1085/21397 (далі – Порядок).

    Відповідно до загальних положень Порядку:

    попереднє рішення про класифікацію товару згідно з УКТ ЗЕД - документ установленої форми, який приймається контролюючим органом, за результатами розгляду звернення декларанта або уповноваженої ним особи ( р. І п. 3 аб. 4 Порядку);

    рішення про визначення коду товару - документ установленої форми, який оформлюється посадовими особами контролюючого органу, у разі необхідності прийняття рішення про класифікацію товарів. (р. І п. 3 аб. 5 Порядку).

    Попереднє рішення виносяться контролюючими органами стосовно товарів, які є об"єктом зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практ?ці замість договору (контракту).

    З метою одержання попереднього рішення декларант або уповноважена ним особа подає (надсилає) до контролюючого органу письмове звернення про прийняття попереднього рішення про класифікацію та кодування товару, за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку (р. ІІ п. 4 Порядку).

    Строк прийняття попереднього рішення становить 30 календарних днів з дня отримання контролюючим органом відповідного звернення. Цей строк може бути продовжений керівником контролюючого органу або особою, яка виконує його обов"язки, але не більше ніж на 15 календарних днів, про що повідомляється особі, яка подала звернення письмово або в електронному вигляді, до закінчення 30-денного строку із зазначенням причин (р. ІІ п. 9 Порядку).

    Рішення про визначення коду товару приймається за результатами класифікації товарів згідно з УКТ ЗЕД у разі необхідності зміни задекларованого коду товару згідно з УКТ ЗЕД, у тому числі за результатами спрацювання автоматизованої системи аналізу та управління ризиками у складних випадках митних формальностей.

    Слід зазначити, що рішення контролюючих органів щодо класифікації товарів для митних цілей є обов"язковими. У разі незгоди з рішенням контролюючого органу щодо класифікації товару декларант або уповноважена ним особа має право оскаржити це рішення до органу вищого рівня відповідно до глави 4 МКУ або до суду (ч. 7 ст. 69 МКУ).

    Висновки інших органів, установ та організацій щодо визначення кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД при митному оформленні мають інформаційний або довідковий характер (ч. 8 ст. 69 МКУ).

    При цьому строк митного оформлення у разі взяття проб (зразків) товарів визначається з урахуванням вимог статті 255 МКУ.

    Строк прийняття рішення про визначення коду товару не повинен перевищувати 10 календарних днів. За умови необхідності залучення спеціалізованого контролюючого органу з питань експертного забезпечення або іншої експертної установи (організації) загальний строк прийняття Рішення не повинен перевищувати 30 календарних днів.

З інформаційних ресурсів Інтернету: http://zir.minrd.gov.ua/



MDoffice