ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Коментарі фахівців: Яка передбачена відповідальність до  громадян, що переміщують з тимчасово окупованої території на  іншу територію України та/або з іншої території України на  тимчасово окуп...  - 2016/03/31 

2016/03/31

Яка передбачена відповідальність до громадян, що переміщують з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію товари, заборонені до такого переміщення?

    Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс 220.02

Коротка:

    3 18 березня 2016 року громадянам заборонено переміщувати товари з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію, крім особистих речей громадян та соціально значущих продуктів харчування, сумарна вартість яких не перевищує еквівалент 10 000 гривень та сумарна вага яких не перевищує 50 кілограмів на одну особу.

    За переміщення товарів через «зелений коридор» (за його наявності), на які встановлені заборони або обмеження, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковуванунорму переміщення через митний кордон України, накладається штраф в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі, якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України - конфіскація цих товарів.

    За незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, які підлягають обов"язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України, передбачено накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, транспортних засобів з конфіскацією зазначених товарів, транспортних засобів.

    Переміщення товарів поза митним контролем тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів, транспортних засобів - безпосередніхпредметів порушення митних правил з конфіскацієюцих товарів, транспортних засобів і транспортнихзасобів, що використовувалисядля переміщеннятоварів - безпосередніхпредметів порушення митних правил через митний кордонУкраїни поза митним контролем. У разі вчинення особою яка протягом року притягаласядо відповідальностіза переміщення товарів поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю на неї накладається штраф в розмірі 200 відсотків вартості товарів, транспортних засобів - безпосередніх предметів порушення митних правил, а зазначені тов?ри і транспортнізасоби конфіскуються.

    Переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів - безпосередніхпредметів порушення митних правил з конфіскацією цих товарів, а також товарів, транспортних засобів із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалисядля переміщення товарів безпосередніхпредметів порушення митних правил через митний кордон України. У разі вчинення особою, яка протягом рокупритягаласядо відповідальностіза переміщення товарів поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю на неї накладається штраф в розмірі 200 відсотків вартості товарів, транспортних засобів - безпосередніх предметів порушення митних правил, а зазначені товари і транспортнізасоби конфіскуються.

    У разі виявлення факту зберігання, перевезення, придбання чи використання товарів, транспортних засобів комерційного призначення, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, на правопорушника накладається штраф в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, транспортних засобів або застосовується їх конфіскація.

Повна:

    Згідно з частиною першою ст. 365 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі - МКУ) громадяни за умови дотримання вимог МКУ та інших актів законодавства України можуть переміщувати через митний кордон України будь-які товари, крім тих, що заборонені до ввезення в Україну (у тому числі з метою транзиту) та вивезення з України.

    Кабінетом Міністрів України 16 грудня 2015 року прийнято постанову № 1035 «Про обмеження поставок окремих товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію» (далі – Постанова № 1035).

    Пунктом 1 Постанови № 1035 на період тимчасової окупації встановлено заборону на поставки товарів (робіт, послуг) під всіма митними режимами з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію, за винятком:

    особистих речей громадян, визначених частиною першою ст. 370 МКУ (крім товарів, визначених п. 24 частини першої ст. 370 МКУ), що переміщуються у ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі;

    соціально значущих продуктів харчування, що переміщуються громадянами, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10000 гривень та сумарна вага яких не перевищує 50 кілограмів на одну особу, за переліком згідно з додатком (положення цього абзацу застосовуються у разі, коли особа, яка ввозить товари на тимчасово окуповану територію України, в"їжджає на зазначену територію не частіше одного разу протягом однієї доби).

    Таким чином, з 18 січня 2016 року громадянам заборонено переміщувати товари з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію, крім тих, що визначені абзацами другім та третім Постанови № 1035, тобто зазначені товари не підлягають пропуску через митний кордон України.

    Пунктом 1 частини першої ст. 266 МКУ встановлено, що декларант зобов"язаний здійснити декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення відповідно до порядку, встановленого МКУ.

    Відповідно до частини першої ст. 257 МКУ декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

    У разі переміщення товарів з порушеннями митних правил посадовими особами митниць ДФС вживаються заходи щодо притягнення осіб до відповідальності.

    Так, за переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через «зелений коридор» (за його наявності), товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України, передбачено накладення штрафу у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разі, якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством, – також конфіскацію цих товарів (ст. 471 МКУ).

    За недекларування товарів, що переміщуються через митний кордон України, а саме за незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, які підлягають обов"язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України, передбачено накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, транспортних засобів з конфіскацією зазначених товарів, транспортних засобів (ст. 472 МКУ).

    Якщо особою здійснено переміщення товарів поза митним контролем або вчинено дії, спрямовані на таке переміщення, на правопорушників накладається штраф у розмірі 100 відсотків вартості товарів, транспортних засобів - безпосередніх предметів порушення митних правил, а ці товари, транспортні засоби і транспортні засоби, що використовувалися для переміщення товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил, конфіскуються. У разі вчинення особою, яка протягом року притягалася до відповідальності за вчинення правопорушень, передбачених ст. 482 або ст. 483 МКУ, на правопорушника накладається штраф у розмірі 200 відсотків вартості товарів, транспортних засобів - безпосередніх предметів порушення митних правил, а зазначені товари і транспортні засоби підлягають конфіскації (ст. 482 МКУ).

    Якщо особою здійснено переміщення або вчинено дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, на правопорушників накладається штраф у розмірі 100 відсотків вартості товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил, ці товари підлягають конфіскації, а також товари, транспортні засоби із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для переміщення товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил митний кордон України. У разі вчинення особою, яка протягом року притягалася до відповідальності за вчинення правопорушень, передбачених ст. 482 або ст. 483 МКУ, на правопорушника накладається штраф у розмірі 200 відсотків вартості товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил, а зазначені товари і транспортні засоби підлягають конфіскації (ст. 483 МКУ).

    У разі виявлення факту зберігання, перевезення, придбання чи використання товарів, транспортних засобів комерційного призначення, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, на правопорушника накладається штраф в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, транспортних засобів або застосовується їх конфіскація (ст. 484 МКУ).

З інформаційних ресурсів Інтернету: http://zir.minrd.gov.ua/



MDoffice