ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Коментарі фахівців: Які дії ФО в разі втрати, в т.ч.  викрадення документів (реєстраційних, на право керування, тощо)  та/або номерних знаків на ТЗ, що ввезений на митну територію  України в...  - 2016/03/29 

2016/03/29

Які дії ФО в разі втрати, в т.ч. викрадення документів (реєстраційних, на право керування, тощо) та/або номерних знаків на ТЗ, що ввезений на митну територію України в режимі транзиту чи тимчасового ввезення?

    Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс 214.05

Коротка:

    Особа, відповідальна за виконання вимог законодавства України з питань державної митної справи щодо товарів чи транспортних засобів, що перебувають під митним контролем, повинна звернутись до контролюючого органу, у зоні діяльності якого було здійснено в"їзд транспортного засобу на митну територію України, з письмовою заявою (поданою до закінчення встановленого строку транзитного перевезення) та документами, що підтверджують факт аварії або дії обставин непереборної сили.

Повна:

    Особливості тимчасового ввезення та ввезення з метою транзиту громадянами транспортних засобів особистого користування (далі – ТЗ) на митну територію України регламентується ст. ст. 380, 381 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ).

    Згідно з частинами першою та третьою ст. 380 МКУ строк тимчасового ввезення ТЗ, що становить 1 рік, може бути продовжений органами доходів і зборів з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів.

    Відповідно до частини другої ст. 95 МКУ до строку транзитних перевезень, що становить для автомобільного транспорту - 10 діб (у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці - 5 діб), не включається час дії обставин, зазначених у ст. 192 МКУ, а саме: аварії або дії обставин непереборної сили.

    Підтвердження факту втрати товарів унаслідок аварії або дії обставин непереборної сили регламентується розд. VIII Порядку виконання митних формальностей відповідно до заявленого митного режиму, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.05.2012 № 657, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.10.2012 за № 1669/21981 (далі – Порядок № 657).

    Пунктом 1 розд. VIII Порядку № 657 встановлено:

    обставини непереборної сили – надзвичайні та невідворотні події, що виникли незалежно від волі особи, зокрема стихійне лихо (землетрус, пожежа, повінь, зсув тощо), сезонне природне явище (замерзання моря, проток, портів, ожеледиця тощо), введення воєнного чи надзвичайного стану, страйк, громадянські безпорядки, злочинні дії третіх осіб, прийняття рішень за?онодавчого або нормативно-правового характеру, обов"язкових для особи, закриття шляхів, проток, каналів, перевалів та інші надзвичайні та невідворотні за таких умов події;

    факт аварії чи дії обставин непереборної сили – часткове чи повне пошкодження (зіпсуття, знищення, втрата тощо) товарів чи транспортних засобів, що перебувають під митним контролем, або позбавлення можливості виконання відповідною особою передбачених законодавством України з питань державної митної справи або встановлених відповідним контролюючим органом вимог щодо вчинення відповідних дій з товарами, транспортними засобами, що перебувають під митним контролем.

    Якщо факт аварії чи дії обставин непереборної сили має місце, особа, відповідальна за виконання вимог законодавства України з питань державної митної справи щодо товарів чи транспортних засобів, що перебувають під митним контролем (власник товару або уповноважена ним особа, перевізник чи особа, відповідальна за дотримання митного режиму), повинна звернутись до контролюючого органу, яким здійснюється контроль за цими товарами, транспортними засобами, з письмовою заявою, яка повинна містити відомості, що надають можливість ідентифікувати товари, транспортні засоби як такі, що перебувають під митним контролем, а також інформацію про час, місце, обставини та наслідки аварії чи дії обставин непереборної сили (п. 6 розд. VIII Порядку № 657).

    Разом із заявою подаються:

    документи, що підтверджують факт аварії чи дії обставин непереборної сили, видані компетентними органами (установами) та засвідчені в установленому порядку;

    примірник акта про проведення огляду територій та приміщень складів тимчасового зберігання, митних складів, магазинів безмитної торгівлі, територій вільних митних зон та інших місць, де знаходяться товари, транспортні засоби комерційного призначення, що підлягають митному контролю, чи провадиться діяльність, контроль за якою покладено на контролюючі органи, якщо аварія чи обставини непереборної сили мали місце на митній території України у зоні діяльності іншого контролюючого органу та таким іншим контролюючим органом проводився огляд;

    письмове підтвердження контролюючого орга?у, якщо аварія чи обставини непереборної сили мали місце на митній території України у зоні діяльності іншого контролюючого органу і таким іншим контролюючим органом огляд не проводився згідно з абзацом четвертим п. 5 розд. VIII Порядку № 657.

    Заява розглядається контролюючим органом, під контролем якого перебувають товари, транспортні засоби, що потрапили в аварію або під дію обставин непереборної сили, протягом п"яти робочих днів з дати її подання.

    При цьому відповідно до п. 2.2 розд. ІІ Порядку виконання митних формальностей при здійсненні транзитних переміщень, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.10.2012 № 1066, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.12.2012 за № 2120/22432, якщо під час транзитного перевезення товарів транспортний засіб комерційного призначення не зміг прибути до митниці призначення в установлений строк внаслідок аварії або дії обставин непереборної сили, до строку транзитного перевезення не включається час дії та/або ліквідації наслідків цих обставин за умови документального підтвердження факту аварії або дії обставин непереборної сили та вчасного (до закінчення встановленого строку транзитного перевезення) письмового інформування перевізником найближчого контролюючого органу про обставини події, місцезнаходження товарів, транспортного засобу комерційного призначення та номер документів контролю за переміщенням товарів.

З інформаційних ресурсів Інтернету: http://zir.minrd.gov.ua/



MDoffice