ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Коментарі фахівців: Чи є обов’язковим подання сертифікатів  про походження товарів при ввезенні громадянами транспортних  засобів на митну територію України?  - 2016/03/28  

2016/03/28

Чи є обов’язковим подання сертифікатів про походження товарів при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України?

    Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс 210.08

Коротка:

    У разі неможливості достовірно встановити країну походження товарів (відсутній оригінал сертифіката про походження товару) щодо яких застосовуються особливі види мита (антидемпінгове, компенсаційне або спеціальне), такі товари випускаються у вільний обіг на митній території України за умови сплати особливих видів мита.

    Необхідною умовою для незастосування особливих видів мита є подання органам доходів і зборів (митницям ДФС) сертифікату про походження (переміщення) товару, в якості документу, що підтверджує походження імпортованого товару.

    Таким чином, подання сертифікатів про походження товарів при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України є обов"язковим у разі встановлення на такі товари особливих видів мита.

Повна:

    Відповідно до частини першої ст. 36 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ) країна походження товару визначається з метою оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон України, застосування до них заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, заборон та/або обмежень щодо переміщення через митний кордон України, а також забезпечення обліку цих товарів у статистиці зовнішньої торгівлі.

    Країною походження товару вважається країна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці відповідно до критеріїв, встановлених МКУ (частина друга ст. 36 МКУ).

    При цьому відповідно до Угоди СОТ про правила визначення походження (15.04.1994) правила визначення походження встановлюються за конкретними критеріями (зміна коду товару, відсоток доданої вартості, виконання певних технологічних операцій тощо). .

    Згідно з частиною третьою ст. 44 МКУ сертифікат про походження товару подається обов"язково на товари, щодо ввезення яких в Україну застосовуються заходи, вжиті органами державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності в межах повноважень, визначених законами України "Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту", "Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту", "Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну", "Про зовнішньоекономічну діяльність".

    Частиною третьою ст. 48 МКУ встановлено, що у разі неможливості достовірно встановити країну походження товарів (відсутній оригінал сертифіката про походження товару) щодо яких застосовуються особливі види мита (антидемпінгове, компенсаційне або спеціальне), такі товари випускаються у вільний обіг на митній території України за умови сплати особливих видів мита.

    Враховуючи зазначене, необхідною умовою для незастосування особливих видів мита є подання органам доходів і зборів (митницям ДФС) сертифікату про походження (переміщення) товару, в якості документу, що підтверджує походження імпортованого товару.

    Разом з тим, якщо міжнародними договорами України, згода на обов"язковість яких надана Верховною Радою України, визначено, що крім сертифікату про походження (переміщення) товару, в якості документу, що підтверджує походження імпортованого товару можуть подаватись інші документи про походження товару, то для підтвердження країни походження товарів можуть застосовуватися такі документи.

    Таким чином, подання сертифікатів про походження товарів при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України є обов"язковим у разі встановлення на такі товари особливих видів мита.

З інформаційних ресурсів Інтернету: http://zir.minrd.gov.ua/



MDoffice