ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Взаємозалік у сфері ЗЕД не вважають бартером  - 2016/03/21  

2016/03/21

      Контролери розглянули питання щодо зарахування однорідних вимог двох підприємств зі сплати коштів за різними договорами (у т.ч. за договорами ЗЕД). Вони дійшли висновку, що припинення дебіторської та кредиторської заборгованості внаслідок взаємозаліку не вважають бартером.

      Податківці зауважили, що для цілей податку на прибуток цю операцію відображають за правилами бухобліку. Різниць, на які коригують бухфінрезультат до оподаткування, за взаємозаліком немає.

      Додамо, що у сфері ЗЕД товарообмінною (бартерною) вважають операцією, яку обов’язково оформлено бартерним договором. При цьому часткову оплата експортних (імпортних) постачань передбачено в натуральній формі. Тобто відбувається збалансований за вартістю обмін товарами, роботами, послугами в  будь-якому поєднанні без посередництва готівкових чи безготівкових коштів.

      Лист ДФСУ «Щодо визнання товарообмінними (бартерними) операціями операцій при припиненні дебіторської та кредиторської заборгованості двох підприємств зі сплати коштів за різними договорами зарахуванням однорідних вимог»  від 28.10.15 р. № 22799/6/99-99-19-02-02-15.


Все о бухгалтерском учете