ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Коментарі фахівців: Якою датою складається розрахунок  коригування до податкової накладної, складеної на суму  попередньої оплати за операцією з постачання товарів, які  будуть ввезені на митну...  - 2016/02/23  

2016/02/23

Якою датою складається розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на суму попередньої оплати за операцією з постачання товарів, які будуть ввезені на митну територію України, якщо під час митного оформлення таких товарів їх коди змінено згідно з УКТ ЗЕД?

    Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс 101.07

Коротка:

    За операцією з постачання ввезенних на митну територію України товарів (за які отримано попередню оплату) у разі зміни кодів УКТ ЗЕД під час митного оформлення таких товарів, розрахунок коригування до податкової накладної складається на дату їх митного оформлення.

    Повна:

    Відповідно до п. 187.1 ст. 187 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) датою виникнення податкових зобов"язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

    а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

    б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

    Згідно з п. 201.4 ст. 201 ПКУ податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов"язань продавця.

    Відповідно до п. 192.1 ст. 192 ПКУ якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов"язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

    Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов"язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

    Тобто у разі зміни номенклатури постачання товарів продавець в обов"язковому порядку повинен скласти розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, до якої вносяться зміни, на товари, кількість (вартість) яких зменшується, та зазначається інформація про товари, які постачаються на їх заміну.

    Згідно з п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 № 957, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.10.2014 за № 1235/26012, зі змінами та доповненнями, у разі здійснення коригування сум податкових зобов"язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов"язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

    Таким чином, за операцією з постачання ввезенних на митну територію України товарів (за які отримано попередню оплату) у разі зміни кодів УКТ ЗЕД під час митного оформлення таких товарів, розрахунок коригування до податкової накладної складається на дату їх митного оформлення.

З інформаційних ресурсів Інтернету: http://zir.minrd.gov.ua/



MDoffice