ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Насіров анонсував старт проекту Twinning на митніці  -  2015/10/26 

2015/10/26

   Протягом найближчих днів Україна - з одного боку і Німеччина, Польща і Литва - з іншого підпишуть документи про початок реалізації проекту Twinning в українській митній службі.

   Про це кореспондентові Укрінформу повідомив керівник Державної фіскальної служби Роман Насіров.

   "Протягом найближчих тижнів ми підписуємо проект Twinning. Це дворічний проект з консорціумом Німеччина-Польща-Литва. ФРН - основна в цьому проекті, вона надаватиме технічну допомогу Державній фіскальній службі в митному напрямі", - розповів Насіров, який бере участь в Українсько-німецькому економічному форумі, що проходить 23 жовтня у Берліні.

   За словами Насірова, у четвер в Берліні сторони фіналізували домовленості з практичного початку і наповнення проекту. Вже наступного тижня в Україну прилітає керівник проекту Twinning і представник, який постійно базуватиметься в Києві. Там же сам Насіров підпише документ, а з боку ЄС його скріплять підписами або в Німеччині, або у Брюсселі "протягом найближчих двох тижнів".

   Відповідні українські структури вже давно працюють з інститутом GIZ (Німецьке товариство з міжнародного співробітництва), який надає технічну допомогу державній фіскальній службі. І ось "кілька місяців тому сторони вийшли на новий рівень співробітництва з Федеральним міністерством фінансів, з керівництвом митниці Німеччини". Тепер почнеться реалізація проекту, зазначив глава ДФС.

   Серед пріоритетів, з чого починатимуть, - боротьба з корупцією, поліпшення процедур митного оформлення, зокрема, визначення митної вартості і підходів до ризиків, розповів Насіров.

   Німецька сторона також надаватиме допомогу законодавчого формування і запуску в Україні інституту уповноважених економічних операторів, додав він. "Це все дуже специфічні процеси, пов"язані безпосередньо з митною службою", - пояснив чиновник.

   Twinning - це інструмент інституційного розвитку, в рамках якого відбувається співробітництво на рівні державних службовців аналогічних органів державної влади країн-членів ЄС і України (органів - "близнюків") з метою впровадження елементів державного управління, необхідних для адаптації національного законодавства України до норм і стандартів ЄС.

   Читайте також: Саакашвілі описав один день "війни" із зловживанням на митниці
На відміну від інших видів технічної допомоги, проект Twinning покликаний виробляти конкретні гарантовані результати, а не тільки сприяти розвитку співробітництва в цілому.

   Впровадження інструменту Twinning в Україні відбувається з урахуванням пріоритетів Порядку денного асоціації Україна - ЄС, Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, середньострокових пріоритетів державних установ, а також вже існуючих європейських програм технічної допомоги і програм бюджетної підтримки, які впроваджуються у відповідних секторах економіки України.

   Нині охоплено цією програмою 34 українські міністерства і відомства.

http://www.ukrinform.ua/