ГоловнаКонтактиМапа сайта

  "Експорт продуктів у Росію наближається до нуля"  -  2015/09/11 

2015/09/11

   З 1 січня 2016-го Росія може повністю заборонити ввозити українські продукти харчування, говорить міністр економічного розвитку сусідньої держави Олексій Улюкаєв. Це станеться, якщо не вдасться домовитися стосовно додатку до угоди про зону вільної торгівлі між РФ, Україною та Євросоюзом.

   — Ця заява остаточно розвіяла ілюзії тих виробників, які сподівалися відновити торгівлю з Російською Федерацією, — каже 53-річний Олег Юхновський, голова комітету підприємств агропромислового комплексу при Торго­вельно-промисловій палаті України. — 2012-го експортували до Росії товарів майже на 2 мільярди доларів. А за шість місяців 2015-го — на понад 125 мільйонів доларів. Торік Москва цілеспрямовано заборонила ввозити більшість наших продуктів. Тому експорт стрімко наближається до нуля. Сподіваюся, колись повернемося на російський ринок. Він важливий з геополітичної та географічної точки зору: близькі уподобання споживачів, українська продукція користувалася попитом у Росії.

   Коли почалися торговельні війни?

   — Українські продукти взялися витісняти з 2010-го. Спершу були сирні війни. Раніше експортували до Росії 140 тисяч тонн сирів на рік, зараз — практично нуль. Потім заборонили ввозити інші продукти.

   На які ринки переорієнтовуються наші виробники?

   — У першу чергу — на європейський. Конкурентоспроможність там автоматично гарантує успіх на будь-якому ринку в світі. У Європі значно вищі вимоги до якості продукції, часто — інші смаки у споживачів. Пробитися туди складно — потрібно мати сучасне обладнання, застосовувати новітні технології, отримати дозволи, сертифікати. Необхідно залучати інвестиції. Наші харчова і переробна галузі потребують серйозних вливань.

   Також експортуємо продукти в Африку, на Близький Схід. В Індію постачаємо за рік понад мільйон тонн соняшникової олії. В Ізраїль — великі партії яєць, м"яса птиці, зерна, кондитерських виробів. Іран зацікавлений у багатьох наших продуктах.

   Забороняли сало і сіль

   28 липня 2014 року — Росія заборонила ввозити українські рибні консерви

   15 серпня 2014-го — алкогольні напої деяких українських виробників

   21 жовтня 2014 року — картоплю

   13 січня 2015-го — сало

   22 травня 2015 року — заборона на транзит через територію Росії сухого молока

   5 серпня 2015-го — сіль, через невідповідність російським стандартам

   24 серпня 2015 року — не пропустили 152 т м"яса

   2 мільярди доларів — збиток за минулий рік від бойкоту російських товарів в Україні, повідомляють в Асоціації постачальників торговельних мереж.

   — Це чудова форма санкцій проти РФ, бо офіційно заборон не вводили. Українці й надалі не купують російських товарів. Ринок на це відреагував. У супермаркетах суттєво зменшилася кількість їхніх продуктів, — говорить Павло Мельник, директор консалтингової агенції "МПП-консалтинг".

Gazeta.ua