ГоловнаКонтактиМапа сайта

  ЕЛЕКТРОННІ ПЕТИЦІЇ - ВІДНОВИТИ ДІЯЛЬНІСТЬ НЕЗАЛЕЖНОЇ МИТНОЇ  СЛУЖБИ УКРАЇНИ З МЕТОЮ НАЛЕЖНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МИТНОЇ БЕЗПЕКИ  КРАЇНИ  - 2015/09/09 

2015/09/09

   

ВІДНОВИТИ ДІЯЛЬНІСТЬ НЕЗАЛЕЖНОЇ МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З МЕТОЮ НАЛЕЖНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МИТНОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ

Прізвище, ім’я, по батькові автора (ініціатора): Потапенко В.П.
Статус: триває збір підписів
Петиція №22/004373-еп. Подана 07.09.2015
Дата початку збору підписів: 07.09.2015


   

ТЕКСТ ЕЛЕКТРОННОЇ ПЕТИЦІЇ:


Забезпечення митної безпеки з часів здобуття Україною незалежності здійснювалось Державною митною службою України, яка у 2012 році була об’єднана з Державною податковою службою України у Міністерство доходів і зборів України. 

Після поглинання Митної служби Податковою почала спостерігатись негативна тенденція щодо ігнорування новоствореною структурою необхідності забезпечення митної безпеки України.

Так, у 2012 році в митницях були ліквідовані підрозділи щодо протидії контрабанді наркотиків, значно скорочені або передані до податкових територіальних органів (головних управлінь Міндоходів) підрозділи, не пов’язані зі збором митних платежів. На центральному рівні частина структурних підрозділів Державної митної служби України були об’єднані в один департамент Міндходів (з 25 департаментів, які були створені), частина була розпорошена шляхом передання митних функцій «податковим» структурним підрозділам (пост-митний аудит, міжнародна діяльність, митна статистика і т.д.).

Реакцією на відсутність позитивних результатів від об’єднання Митної та Податкової служб стало рішення Уряду від 01.03.2014 про ліквідацію Міністерства доходів і зборів України та відновлення діяльності Державної митної служби України та Державної податкової служби України (постанова Кабінету Міністрів України від 01.03.2014 № 67), яке з незрозумілих причин так і не було реалізовано.

Натомість, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.2014 № 160 Міністерство доходів і зборів України фактично просто було перейменоване у Державну фіскальну службу України.

Сьогодні завдання, які ставляться перед митницями Урядом, продовжують мати переважно фіскальний характер. При цьому не береться до уваги, що митники, які складають лише 20 % від загальної чисельності ДФС, уже і так забезпечують дохідну частину Бюджету України більше, ніж на 50 %.

Політика, яка провадиться сьогодні в ДФС щодо митних питань, ставить під загрозу реалізацію Україною положень Угоди про асоціацію з ЄС, Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур (Кіотська конвенція), а також здійснення реформи державної митної справи та інтеграцію в митну спільноту ЄС, що передбачено Стратегією сталого розвитку «Україна-2020», затвердженою Указом Президента України від 12.01.2015 № 5/2015.

ПРОПОЗИЦІЇ: Вжити вичерпних заходів в межах компетенції Президента України щодо відновлення діяльності незалежної митної служби України, зокрема:

1. винести на засідання Ради національної безпеки України питання стану забезпечення митної безпеки із включенням до порядку денного обговорення рішень Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансівУкраїни, керівництва ДФС, направлених на руйнування митної системи (законопроект № 2177а, який було подано у Верховну Раду України Урядом, внутрішні документи ДФС, які регламентують розподіл функцій та обов’язків між керівництвом ДФС, розподіл митних функцій між структурними підрозділами ДФС та у регіонах, ефективність виконання митних функцій підрозділами податкового спрямування тощо), з метою отримання пояснень та обґрунтувань щодо провадження такої деструктивної політики;

2. підтримати прийняття Верховною Радою України законопроекту № 2435а «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо організації діяльності національної митниці» (або подібного за змістом) як такого, що відповідає митним інтересам держави та направлений на недопущення руйнування митної безпеки України;

3. у разі прийняття Верховною Радою України законопроекту № 2435а (або подібного за змістом) підписати його з метою набрання ним чинності;

4. не допустити набрання чинності (у разі позитивного голосування Верховною Радою України) законопроектом № 2177а «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо оптимізації територіальних органів державної фіскальної служби» (або подібним за змістом), який передбачає ліквідацію митниць як самостійних юридичних осіб та перетворення їх на структурні підрозділи головних управлінь ДФС, шляхом застосування права вето.


   https://petition.president.gov.ua/petition/4373

https://petition.president.gov.ua/petition/4373