ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Дерегуляція в портах: всі пункти пропуску готові до початку  роботи за новими правилами  - 2015/09/08  

2015/09/08

   Міністерство інфраструктури оголошує про старт реалізації розроблених відомством заходів із дерегуляції в морських портах. 8 вересня починає діяти низка дерегулятивних заходів, визначених Постановою Кабінету Міністрів «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів» від 07.07.2015 №491. У зв’язку з цим станом на 7 вересня всі 13 пропускних пунктів у портах України забезпечені оновленими технологічними схемами пропуску вантажів, транспортних засобів та людей через державний кордон.

   Згідно розпорядження Мінінфраструктури, Адміністрація морських портів України разом з фахівцями Державної прикордонної служби розробила технологічні схеми, які запроваджують нові, спрощені процедури оформлення суден і вантажів у портах. Міністерство отримало погодження цих схем від усіх контролюючих служб – фітосанітарної, ветеринарної, екологічної, санітарної, митної.

   За дорученням Міністерства філіали ДП АМПУ провели інструктаж по роботі за новими схемами для всіх компаній, що працюють у портах (експедиторів і суднових агентів). Відтепер всі вони керуватимуться спеціально складеною пам’яткою щодо дій по обробці суден і вантажів.

   Нагадаємо, Міністерство інфраструктури ініціювало запровадження дерегуляції в портах у липні поточного року. Тоді ж перелік відповідних ініціатив було передано на погодження Кабміну. На підготовку до запровадження нового порядку морським портам було надано 45 днів.

   Набуття чинності урядовою Постановою №491 8 вересня означатиме суттєве скорочення кількості перевірок суден і вантажів, а також задіяних в цих процедурах контролюючих органів. Зокрема, скасовується комісійний контроль безпосередньо на борту суден. Відтепер ця процедура буде здійснюватися лише за наявності документально визначеної підстави, причому вантажні операції в порту проходитимуть без затримок.

   Документ також передбачає новий порядок контролю закордонних суден, чий маршрут пролягає через кілька українських портів. Так, перевірки здійснюватимуться в першому порту прибуття і порту виходу судна з території України.

   Крім цього, урядовою Постановою №491 в портах запроваджується принцип мовчазної згоди при електронному документообігу, а також скасовується ручний радіологічний контроль вантажів у разу наявності в порту стаціонарних приладів.

   Серед інших інновацій – запровадження іншого порядку огляду, зважування і сканування товарів, доставлених морським транспортом. Згідно нових правил, всі ці процедури матимуть проходити у спеціально обладнаному місці на території портового терміналу. Аби ця норма запрацювала, до 1 січня 2016 року портові оператори мають забезпечити відповідні умови.

   Довідка

   Міністерство інфраструктури України запроваджує комплексну реформу галузі морського транспорту. Одне з ключових завдань відомства – залучення інвестицій у портову галузь. Для цього у відомстві склали перелік інвестпроектів у морських портах, який вже продемонстровано потенційним інвесторам в Україні, США та ЄС.

   У червні підписано меморандуми про намір французької The Soufflet Group інвестувати в Іллічівський порт, у серпні – з АрселорМіттал Кривій Ріг та Cargill. Серед інших завдань Міністерства – підвищення конкурентоспроможності та покращення умов ведення бізнесу в портах, а також мінімізація корупції. Для досягнення цих цілей у відомстві розробили низку заходів з дерегуляції в портах, що вже отримала схвалення Кабміну. Серед запроваджуваних ініціатив – скорочення кількості процедур у портах та задіяних контролюючих органів, запровадження електронного документообігу та автоматизованого радіологічного контролю, скасування обов’язкового контролю ізольованого баласту. З метою залучення транзитних вантажопотоків Міністерство ініціювало експеримент зі зниження портових зборів на 50% для транзитних вантажів. Відповідний проект Наказу проходить погодження з центральними органами влади.


Міністерство інфраструктури України