ГоловнаКонтактиМапа сайта

  ДФС роз’яснила, коли визнають роялті  - 2015/08/27  

2015/08/27

      Лист ДФС від 18.08.2015 № 30644/7/99-99-19-02-02-17

      Податківці роз’яснили окремі випадки визнання роялті відповідно до норм Податкового кодексу України.

      Зокрема, не є роялті платіж за програмне забезпечення для використання у власній господарській діяльності за функціональним призначенням з умовою обмеженого відтворення чи встановлення на робочі місця в обмеженій кількості копій. Адже у такому випадку використання комп’ютерної програми обмежено функціональним призначенням такої програми, а її відтворення обмежене кількістю копій для такого використання (використання «кінцевим споживачем»).

      Також під визначення «роялті» не підпадає платіж за програмне забезпечення (примірник), придбаний через інтернет для використання у власній господарській діяльності. На думку податківців, це також є «кінцевим споживанням».

      Водночас роялті вважається платіж за програмне забезпечення, якщо згідно з ліцензійною угодою підприємству (покупцю) власник авторських прав (продавець) надав невиключне майнове право розмноження і розповсюдження примірників програмного забезпечення на певній території та протягом певного строку. Адже тут не відбувається передачі права інтелектуальної власності (авторського права).

      Окрім цього, визнані в бухгалтерському обліку платника податку на прибуток роялті не потрібно коригувати в порядку застосування різниць, якщо такі платежі не відповідають визначенню «роялті» згідно з податковим законодавством.


Головбух24