ГоловнаКонтактиМапа сайта

  ДФС РОЗПАДЕТЬСЯ НА ДВА ДЕРЖВІДОМСТВА, - ЗАКОНОПРОЕКТ  -  2015/08/17 

2015/08/17

      Наприкінці липня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №2435а «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо організації діяльності національної митниці» (автор – нардеп М. Курячий).

      Документом пропонується внести до Митного кодексу зміни, пов’язані із організацією діяльності Національної митної служби України.

      При цьому не передбачається зміна існуючих процедур митного контролю та митного оформлення товарів, адміністрування митних платежів, а також порядку та способів боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил.

      Водночас пропонуються зміни до порядку проходження служби в митних органах, статусу посадових осіб, засад їх соціального та правового захисту.

      Як повідомляв Finbalance, на днях заступник глави ДФС Костянтин Лікарчук (який призначався у ДФС саме як куратор митниці, - ред.) висловив думку, що митниця має бути окремим відомством, яке буде опікуватися, передусім, питаннями безпеки та сприяння міжнародній торгівлі. Фіскальна ж функція має бути додатковою.

      Він вважає, що є сенс у підпорядкуванні ДФС Міністерству фінансів як відповідальному за дохідну та витратну частину бюджету. І навів приклад Польщі, де є департамент департамент податкової справи та департамент митної справи, які якраз підпорядковуються міністру фінансів.

      «Більше тижня тому Кабмін оприлюднив постанову, якою повністю знівельовані повноваження заступника голови ДФС щодо митної справи. Наразі я бачу, що відбувається процес узурпації, концентрації влади в ДФС у руках глави служби. Мені важко сказати, якими питаннями я буду опікуватися», - констатував К. Лікарчук.

      За його словами, керівників митниці варто було б обирати на конкурсі, і не факт, що він брав би у ньому участь.

      Як запевнив К. Лікарчук, пояснюючи нинішні зміни в ДФС, в уряді посилаються на вимоги МВФ, хоча раніше в цьому контексті йшлося про створення колегіального органу для керівництва ДФС, де голова мав би загальні повноваження, а операційні питання були б у компетенції заступників.

      «Наразі відбулося абсолютно зворотне. Замість децентралізації на рівні керівництва ДФС відбулася концентрація повноважень. Відбуваються процеси навіть гірші ніж ті, що були в митниці за Калетніка. Вони просто беруть накази, які були за Калетніка, і нічого навіть не змінюючи роблять їх під копірку наказами ДФС.

      Я не можу викликати керівника митниці, щоб обговорити з ним робочі питання, оскільки для виїзду за межі митниці йому потрібний дозвіл глави ДФС. Я теж не можу нікуди виїхати без того, щоб мені дозволили це зробити», - зазначив заступник глави ДФС.

      К. Лікарчук запевнив, що Р. Насіров шукає союзників у Кабміні, щоб відправити його у відставку.

      За його словами, він обговорював з Президентом можливість подачі у відставку. Проте глави держави, як запевнив К. Лікарчук, висловив думку, що це позиція слабка, «і що я повинен стояти до кінця». «Тому ні в які відставки я добровільно подавати не буду. Якщо хочуть відсторонити, хай відсторонюють», - підкреслив К. Лікарчук.


finbalance.com.ua