ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Горбач: Кориснішим варіантом було б спільне управління  митницями з державами-сусідами з ЄС  - 2015/07/23  

2015/07/23

   Створення робочої групи щодо передачі чотирьох митниць в управління британській компанії – анонсований, але все рівно несподіваний крок з боку українського уряду. Йдеться про передачу функції, яку б мала виконувати держава, приватній закордонній компанії. З одного боку, це свідчить про неблагополуччя всередині української системи, а з іншого, дає надію побачити ситуацію по-іншому та внести якусь інновацію. Втім, кориснішим варіантом для України, все-таки, було б спільне управління митницями з нашими державами-сусідами – членами ЄС.

   Таку думку 22 липня у коментарі ІА ZIK висловив директор Інституту трансатлантичного співробітництва, експерт з міжнародних питань Володимир Горбач.

   «Це анонсований, але все рівно несподіваний крок з боку українського уряду. По факту – це передача функції, яку б мала виконувати держава, приватній компанії, тим більше, закордонній. З одного боку, це явно свідчить про неблагополуччя всередині української системи, про те, що наші інституції не справляються з виконанням своїх функцій, але, з іншого боку, – це надія і сподівання побачити ситуацію по-іншому і внести якусь інновацію. Перш за все, це стосується довіри до роботи цього органу. Якщо бізнес відчує і переконається, що цій фірмі можна довіряти у виконанні, по суті, фіскальних функцій держави, то матиме справу з ними, оскільки отримає шанс на збільшення певного потоку, покращення умов ведення діяльності», – прокоментував Володимир Горбач.

   Водночас, експерт додав, що на місці української влади обрав би, все-таки, трохи інший варіант – спільного управління митницями з нашими державами-сусідами – членами Євросоюзу.

   «На мою думку, це було б корисніше для держави, не так принизливо і ризиковано, як у цьому випадку, і можна було б досягти того ж ефекту – довіри бізнесу до митних органів», – вважає він.

   Щодо ймовірних ризиків такого кроку, Володимир Горбач зазначив: «Можна корумпувати будь-якого митника, навіть якщо він є працівником не державної служби, а приватної іноземної кампанії».

   Нагадаємо, Кабінет Міністрів України створив робочу групу щодо передачі чотирьох митниць в управління британській компанії. За словами Прем’єра Арсенія Яценюка, уряд розглядає передачу Закарпатської, Волинської, Чернівецької та Львівської митниць. В першу чергу, йдеться про боротьбу з контрабандою та збільшення доходів.

   «Цей експеримент також дасть нам можливість натренувати нових українських митників, щоби вся система цієї служби, яка досі залишається корумпованою, була реформована якнайшвидше», – зазначив Прем’єр-міністр.

http://nk.org.ua/