ГоловнаКонтактиМапа сайта

  ВИПУСК ТОВАРІВ У ВІЛЬНИЙ ОБІГ ЗА ПОПЕРЕДНЬОЮ І ТИМЧАСОВОЮ  МИТНИМИ ДЕКЛАРАЦІЯМИ  - 2015/07/16 

2015/07/16

      Чи має право суб’єкт господарювання використовувати (у тому числі реалізовувати) товари, поміщені в режим імпорту на підставі тимчасової (попередньої, періодичної) митної декларації, до моменту подання додаткової декларації?

      Відповідно до частини четвертої ст. 259 Митного кодексу за рішенням відповідного органу ДФС, яким оформлено попередню митну декларацію, випуск товарів, транспортних засобів комерційного призначення згідно із заявленим митним режимом за попередньою митною декларацією, яка містить усю необхідну для цього інформацію, може бути здійснено після переміщення цих товарів, транспортних засобів через митний кордон України без пред’явлення їх цьому органу.

      Для випуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення відповідно до заявленого митного режиму за попередньою митною декларацією, яка містить усю необхідну для цього інформацію, застосовуються курси валют, визначені ст. 31 Митного кодексу, та заходи тарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, чинні на дату прийняття органом ДФС такої попередньої митної декларації для оформлення, а заходи нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності — чинні на дату такого випуску.

      Водночас відповідно до частини першої ст. 260 Митного кодексу у разі якщо декларант або уповноважена ним особа не володіє точними відомостями про характеристики товарів, необхідні для заповнення митної декларації у звичайному порядку, він може подати контролюючому органу тимчасову митну декларацію на такі товари за умови, що така декларація містить дані, достатні для поміщення їх у заявлений митний режим, та під зобов’язання про подання додаткової декларації у строк не більше 45 днів з дати оформлення тимчасової митної декларації.

      При цьому для випуску товарів відповідно до заявленого митного режиму за тимчасовою митною декларацією застосовуються курси валют, визначені ст. 31 цього Кодексу, заходи тарифного та нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, чинні на дату прийняття таким органом тимчасової митної декларації для оформлення. Якщо декларант не володіє точними відомостями, необхідними для визначення ставок митних платежів, для нарахування сум митних платежів за тимчасовою митною декларацією застосовується найбільша ставка митних платежів з тих, під які може підпадати товар (частина третя ст. 260 Митного кодексу).

      У свою чергу періодична митна декларація може подаватися на регулярне переміщення через митний кордон України товарів однією і тією самою особою на одних і тих самих умовах та підставах протягом не більше ніж 180 днів та під зобов’язання про подання додаткової декларації на товари, переміщені за періодичною митною декларацією протягом попереднього календарного місяця, у порядку та на умовах, установлених Кабінетом Міністрів України (частина четверта вищезазначеної статті).

      Водночас для випуску товарів відповідно до заявленого митного режиму, що ввозяться на митну територію України за періодичною митною декларацією, застосовуються курси валют, визначені ст. 31 Митного кодексу, заходи тарифного та нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, чинні на день прийняття таким органом додаткової декларації на товари, переміщені за періодичною митною декларацією протягом попереднього календарного місяця.

      Враховуючи викладене, товар випускається у вільний обіг за тимчасовою митною декларацією та попередньою митною декларацією, яка містить всю необхідну для цього інформацію.

      При цьому відповідно до п. 6 ст. 4 Митного кодексу під вільним обігом слід розуміти обіг товарів, який здійснюється без обмежень з боку органів ДФС.

   ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДОКУМЕНТІВ

   Митний кодекс — Митний кодекс України від 13.03.2012 р. № 4495-VI
Закон № 2735 — Закон України від 02.12.2010 р. № 2735-VI «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції»
Постанова № 431 — постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. № 431 «Про затвердження форми митної декларації для письмового декларування товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов’язаних з провадженням підприємницької діяльності»
Постанова № 450 — постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. № 450 «Питання, пов’язані із застосуванням митних декларацій»
Інструкція № 148 — Інструкція про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, затверджена постановою Правління Нацбанку України від 27.05.2008 р. № 148
Порядок № 1316 — Порядок проведення огляду та переогляду товарів, транспортних засобів комерційного призначення, затверджений наказом Мінфіну України від 12.12.2012 р. № 1316

Вісник податкової служби України