ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Проект наказу Міністерства фінансів України "Про затвердження  Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати  (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску  ...  - 2015/03/20 

2015/03/20

 
13.03.2015 | 15:35 |  
 

Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів

 

 На виконання вимог Податкового кодексу України, відповідно до підпункту 5 пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 20 серпня
2014 року № 375, та з метою удосконалення оперативного обліку податків, зборів, митних платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства доходів і зборів України від 22 жовтня 2013 року № 609 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 05 листопада 2013 року за № 1878/24410.

3.  Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку (Чмерук М. О.) забезпечити в установленому законодавством порядку:

подання цього наказу до Міністерства юстиції України на державну  реєстрацію;

оприлюднення цього наказу.

4. Державній фіскальній службі України (Білоус І. О.) надавати роз’яснення щодо застосування Порядку, затвердженого цим наказом.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра фінансів України Макеєву О. Л. та Голову Державної фіскальної служби України Білоуса І. О.

Міністр                                                                                                 Н. Яресько

     

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства фінансів України

_____________2015 року №_______

Порядок

заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів

1. При сплаті (стягненні) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійсненні бюджетного відшкодування податку на додану вартість, поверненні помилково або надміру зарахованих коштів поле "Призначення платежу" розрахункового документа заповнюється таким чином:

поле №1:

друкується службовий код (знак) "*" (ознака платежу);

поле №2:

друкується розділовий знак ";" ;

друкується код виду сплати (формат ссс – тризначне число);

поле № 3:

друкується розділовий знак ";" ;

друкується один з нижченаведених реквізитів:

а) код клієнта за ЄДРПОУ (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8);

б) реєстраційний номер облікової картки платника податків (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта;

в) реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (завжди має 9 цифр).

У разі здійснення платником податків – юридичною особою сплати за відокремлений підрозділ друкується код за ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, за який здійснюється така сплата;

поле № 4:

друкується розділовий знак ";" ;

друкується роз"яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Кількість знаків, ураховуючи зазначені вище поля і розділові знаки, обмежена довжиною поля "Призначення платежу" електронного розрахункового документа системи електронних платежів Національного банку України, при цьому використання символу ";" не допускається.

У разі сплати платежу до бюджету в іноземній валюті обов"язково вказується код класифікації доходів бюджету.

У разі здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість (далі – відшкодування ПДВ), повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету за висновками територіальних органів Державної фіскальної служби України (далі – територіальні органи ДФС), поля № 5 та № 6 заповнюються таким чином:

поле № 5:

друкується розділовий знак ";" ;

друкується дата висновку, на підставі якого здійснюється відшкодування ПДВ або повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету (формат – ДД.ММ.РРРР). Платником податків поле №5 не заповнюється;

поле № 6:

друкується розділовий знак ";";

друкується номер висновку, на підставі якого здійснюється відшкодування ПДВ або повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету. Платником податків поле №6 не заповнюється;

поле № 7:

друкується розділовий знак ";".

Резервне поле. Заповнюється платниками податків та/або органами Державної казначейської служби  України (далі – органи Казначейства) (територіальними органами ДФС) у разі здійснення розрахунків згідно з окремими рішеннями Кабінету Міністрів України тощо. Зазвичай не заповнюється.

У разі погашення податкових векселів (податкових розписок) коштами при заповненні розрахункового документа в резервному полі необхідно проставляти номер векселя.

            2. При заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками.

3. Приклади заповнення поля "Призначення платежу" в розрахунковому документі:

а) сплата суми грошового зобов"язання з ПДВ підприємством "Маяк", що має код 20120559:

*

;101

;20120559

;ПДВ за березень

;

;

;

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("101" – сплата податків і зборів / єдиного внеску);

3 – код за ЄДРПОУ  платника, який здійснює сплату (підприємство "Маяк", що має код 20120559);

4 – друкується роз"яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – не заповнюється;

б) сплата підприємством "Прилад" суми грошового зобов"язання з податку на прибуток підприємств за відокремлений підрозділ "Космос", що має код 30110239:

*

;101

;30110239

;податок на прибуток за 2 кв. за відокремлений підрозділ "Космос"

;

;

;

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("101" – сплата податків і зборів / єдиного внеску);

3 – код за ЄДРПОУ платника, за якого здійснюється сплата (підприємство "Космос", що має код 30110239);

4 – друкується роз"яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – не заповнюється;

в) повернення коштів (надміру сплаченої суми) платнику податків органами Казначейства за платіжними дорученнями, сформованими на підставі висновків органів ДФС.

Приклад заповнення поля "Призначення платежу" у разі повернення платнику (підприємство "Маяк", що має код 20120559) коштів, надміру сплачених з податку на прибуток. Платіжне доручення оформлене на підставі висновку №255 від 15.03.2014:

*

;107

;20120559

;повернення коштів, надміру сплачених з податку на прибуток

;15.03.2014

;255

;

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("107" – повернення податків і зборів, помилково або надміру зарахованих до бюджету / єдиного внеску);

3 – код за ЄДРПОУ платника, якому повертаються кошти (підприємство "Маяк", що має код 20120559);

4 – друкується роз"яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – дата реєстрації висновку ("15.03.2014");

6 – реєстраційний номер висновку ("255");

7 – не заповнюється;

г) перерахування коштів (надміру сплаченої суми) з одного бюджетного рахунка на інший органами Казначейства за платіжними дорученнями, оформленими на підставі висновків територіальних органів ДФС.

Приклад заповнення поля "Призначення платежу" у разі перерахування коштів, сплачених з податку на прибуток, у рахунок сплати податку на додану вартість підприємством "Маяк", що має код 20120559. Платіжне доручення оформлене на підставі висновку № 625 від 15.03.2014:

*

;108

;20120559

;перерахування коштів, сплачених з податку на прибуток у рахунок ПДВ

;15.03.2014

;625

;

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("108" – перерахування коштів з одного бюджетного рахунка на інший);

3 – код за ЄДРПОУ  платника, якому здійснюється перерахування коштів сплачених з податку на прибуток у рахунок ПДВ (підприємство "Маяк", що має код 20120559);

4 – друкується роз"яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – дата реєстрації висновку ("15.03.2014");

6 – реєстраційний номер висновку ("625");

7 – не заповнюється;

ґ) відшкодування ПДВ за висновками територіальних органів ДФС.

Приклад заповнення поля "Призначення платежу" у разі відшкодування ПДВ підприємству "Космос", що має код 15120560, згідно з висновком №125 від 19.04.2014:

*

;110

;15120560

;відшкодування ПДВ за декларацією за березень

;19.04.2014

;125

;

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("110" – відшкодування ПДВ на рахунок платника);

3 – код за ЄДРПОУ платника, якому здійснюється відшкодування ПДВ (підприємство "Космос", що має код 15120560);

4 – друкується роз"яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – дата реєстрації висновку ("19.04.2014");

6 – реєстраційний номер висновку ("125");

7 – не заповнюється;

д) перерахування до бюджету Казначейством України ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ.

Приклад заповнення поля "Призначення платежу" у разі перерахування до бюджету Казначейством України ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ підприємству "Космос", що має код 15120560:

*

;242

;15120560

;перераховано до бюджету ПДВ у системі електронного адміністрування

;

;

;

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("242" – Надходження до бюджету коштів з рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ);

3 – код за ЄДРПОУ платника, з рахунка якого Казначейство України перераховує кошти до бюджету в системі електронного адміністрування ПДВ (підприємство "Космос", що має код 15120560);

4 – друкується роз"яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – не заповнюється;

е) сплата платежу (без ПДВ) до бюджету за оренду державного майна за договором оренди, укладеним між державним підприємством (установою, організацією) та господарським товариством (фізичною особою – підприємцем) за погодженням з органом приватизації (для кодів класифікацій доходів бюджету 22080200, 22080300).

Приклад заповнення поля "Призначення платежу":

*

;

;

*22080200*00000000*11111111*                    №150*05.07.2013.*22222222*1*

;

;

;

*22080300*00000000*11111111*               №150*05.07.2013.*22222222*1*

*22080200*00000000*3333333333*          №150*05.07.2013.*22222222*1*

*22080300*00000000*3333333333*                №150*05.07.2013.*22222222*1*

1 – службовий код ("*");

2 – не заповнюється;

3 – не заповнюється;

4 – 22080200, 22080300 – коди класифікації доходів бюджету;

00000000 – код за ЄДРПОУ орендодавця;

11111111 – код за ЄДРПОУ орендаря – юридичної особи, 3333333333 – реєстраційний номер облікової картки платника податків орендаря – фізичної особи – підприємця; 

№ 150 – номер договору оренди;

05.07.2013. –  дата укладання договору оренди;

22222222 – код за ЄДРПОУ органу приватизації; 

1 – орендна плата (види орендної плати: 1 – орендна плата, 2 – пеня,
3 – авансовий платіж, завдаток);

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – не заповнюється;

є) сплата платежу (без ПДВ) до бюджету за оренду державного майна за договором оренди, укладеним між органами приватизації та господарським товариством (фізичною особою – підприємцем).

Приклад заповнення поля  "Призначення платежу":

*

;

;

*22080100*11111111*№150*05.07.2013.*22222222*1*

;

;

;

*22080200*11111111*№150*05.07.2013.*22222222*1*

*22080300*11111111*№150*05.07.2013.*22222222*1*

*22080100*3333333333*№150*05.07.2013.*22222222*1*

*22080200*3333333333*№150*05.07.2013.*22222222*1*

*22080300*3333333333*№150*05.07.2013.*22222222*1*

1

2

6

7

1 – службовий код ("*");

2 – не заповнюється;

3 – не заповнюється;

4 – 22080100, 22080200, 22080300 – коди класифікацій доходів бюджету;

11111111 – код за ЄДРПОУ орендаря, 3333333333 – реєстраційний номер облікової картки платника податків орендаря – фізичної особи – підприємця;

№ 150 – номер договору оренди;

05.07.2013 – дата укладання договору оренди;

22222222 – код за ЄДРПОУ органу приватизації; 

1 – орендна плата (види орендної плати: 1 – орендна плата, 2 – пеня,
3 – авансовий платіж, завдаток);

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – не заповнюється;

ж) погашення платниками податків податкових векселів коштами.

Приклад заповнення поля "Призначення платежу" в разі погашення платником (підприємство "Космос", що має код 15120560) податкових векселів коштами.

*

;109

;15120560

;оплата податкового векселя

;

;

;ХХХХХХХХХХ

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("109" – оплата податкового векселя);

3 – код за ЄДРПОУ (реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта громадянина України, для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта) платника, який здійснює сплату;

4 – друкується роз"яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – друкується номер векселя, у рахунок погашення якого здійснюється платіж;

з) погашення банком податкових векселів (податкових розписок) коштами.

Приклад заповнення поля "Призначення платежу" в разі погашення банком податкових векселів (податкових розписок) коштами за підприємство "Надія", що має код 30611145:

*

;109

;30611145

;оплата податкового векселя

;

;

;ХХХХХХХХХХ

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("109" – оплата податкового векселя);

3 – код за ЄДРПОУ платника, за якого здійснюється оплата (підприємство "Надія", що має код 30611145);

4 – друкується роз"яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – друкується номер податкового векселя.

и) сплата грошового зобов"язання, визначеного за результатами камеральної перевірки підрозділів оподаткування юридичних осіб.

Приклад заповнення поля "Призначення платежу" в разі сплати грошового зобов"язання, визначеного за результатами камеральної перевірки підрозділів оподаткування юридичних осіб, підприємством "Надія", що має код 30611145:

*

;130

;30611145

;сплата грошового зобов"язання, визначеного за результатами камеральної перевірки підрозділів оподаткування юридичних осіб

;

;

;

1

2

3

4

5

6

7

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("130" – сплата грошового зобов"язання, визначеного за результатами камеральної перевірки підрозділів оподаткування юридичних осіб);

3 – код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату (підприємство "Надія", що має код 30611145);

4 – друкується роз"яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – не заповнюється.

4. У разі сплати платежу до бюджету готівкою за заявою на переказ готівки банк при оформленні розрахункового документа у реквізиті "Призначення платежу" повторює текст, наведений у реквізиті "Призначення платежу" заяви на переказ готівки. Поле "Призначення платежу" заповнюється таким чином:

у разі сплати фізичною особою з реєстраційним номером облікової картки платника податків 1234567890 або з серією та номером паспорта громадянина України АА111111 (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта) плати за землю готівкою за заявою на переказ готівки:

*

;101

;1234567890

;плата за землю

;

;

;

*

;101

;АА111111

;плата за землю

;

;

;

1

2

3

4

5

6

7

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("101" – сплата податків і зборів / єдиного внеску);

3 – реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта громадянина України для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта, щодо платежу якого формується заява на переказ готівки, – з реквізиту "код платника" заяви на переказ готівки;

4 – друкується роз"яснювальна інформація про призначення платежу – з реквізиту "призначення платежу" заяви на переказ готівки;

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – не заповнюється;

5. При сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування поле "Призначення платежу" розрахункового документа заповнюється таким чином:

а) сплата суми єдиного внеску підприємством "Маяк", що має код 20120559:

*

;101

;20120559

;єдиний внесок за травень

;

;

;

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("101" – сплата суми податків і зборів /єдиного внеску);

3 – код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату (підприємство "Маяк", що має код 20120559);

4 – друкується роз"яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – не заповнюється.

б) повернення платнику помилково сплачених коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на підставі розрахункових документів територіальних органів ДФС.

Приклад заповнення поля "Призначення платежу" у разі повернення платнику (підприємство "Колос", що має код 20120559) помилково сплачених коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування:

*

;107

;20120559

;повернення помилково зарахованих сум єдиного внеску

;

;

;

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("107" – повернення податків і зборів, помилково або надміру зарахованих до бюджету / єдиного внеску);

3 – код за ЄДРПОУ платника, якому здійснено повернення (підприємство "Колос", що має код 20120559);

4 – друкується роз"яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – не заповнюється.

6. Сплата за кожним видом платежу та за кожним видом сплати має оформлятися окремим документом на переказ.

7. У разі заповнення поля "Призначення платежу" з порушенням вимог, визначених у цьому Порядку, документ на переказ приймається до виконання. При цьому вважається, що платник податків сплачує грошове зобов"язання (код виду сплати 101).

8. У разі наявності у платника податків / платника єдиного внеску податкового боргу / недоїмки з єдиного внеску розрахунковий документ, який передбачає надходження до бюджету коштів від підприємств-боржників, приймається до виконання незалежно від напряму сплати, зазначеного у полі "Призначення платежу". При цьому надходження коштів за таким розрахунковим документом вважається погашенням податкового боргу / недоїмки з єдиного внеску (код виду сплати 140).

9. У разі виникнення будь-яких питань за довідками слід звертатися до територіального органу ДФС за місцем реєстрації.

10. Перелік кодів видів сплати (які вказуються в полі "Призначення платежу") розрахункового документа наведено в додатку до цього Порядку.

Директор Департаменту

податкової, митної політики та

методології бухгалтерського обліку

 

 

М. О. Чмерук

                                                                                                  Додаток

до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів

                                                     (пункт 10)

Перелік кодів видів сплати

Код виду сплати 

Вид сплати 

101 

Сплата податків і зборів / єдиного внеску*

107 

Повернення податків і зборів, помилково або надміру зарахованих до бюджету / єдиного внеску

108 

Перерахування коштів з одного бюджетного рахунка на інший 

109 

Оплата податкового векселя* 

110 

Відшкодування ПДВ на рахунок платника 

111 

Відшкодування процентів за бюджетною заборгованістю 

        117

Надходження до бюджету коштів платника податків, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство

121 

Сплата адміністративного штрафу* 

125 

Авансові внески, нараховані на суму дивідендів та прирівняних до них платежів* 

128

Сплата податків, зборів / єдиного внеску, визначених за результатами камеральної перевірки підрозділів доходів і зборів з фізичних осіб*

130

Сплата грошового зобов’язання, визначеного за результатами камеральної перевірки підрозділів оподаткування юридичних осіб* 

131

Сплата грошового зобов’язання, визначеного за результатами документальної / фактичної перевірки підрозділів податкового та митного аудиту* 

133

Сплата податків і зборів, єдиного внеску, штрафних (фінансових) санкцій, пені, визначених за результатами документальної / фактичної перевірки підрозділів доходів і зборів з фізичних осіб*

134

Сплата грошового зобов’язання, визначеного за результатами перевірки підрозділів податкового та митного аудиту (інші надходження)*

135

Сплата фінансових санкцій, визначених підрозділом контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів *

136

Сплата грошового зобов’язання, визначеного органом ДФС за результатами роботи підрозділів погашення заборгованостей* 

137

Сплата грошового зобов’язання, визначеного органом ДФС за результатами роботи інших підрозділів* 

138

Сплата грошового зобов’язання, визначеного за результатами перевірки підрозділів доходів і зборів з фізичних осіб (інші надходження)*

140

Надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу / недоїмки з єдиного внеску*

145

Надходження розстрочених (відстрочених) сум*

147

Стягнення в межах виконавчого провадження

148

Надходження в бюджет коштів від погашення податкового боргу в міжнародних правовідносинах

149

Надходження до бюджету коштів від реалізації безхазяйного майна, знахідок, спадкового майна, валютних цінностей і грошових коштів, власники яких невідомі, а також скарбів

160

Надходження до бюджету коштів за результатами роботи підрозділів Головного оперативного управління та Головного слідчого управління фінансових розслідувань

        242

Надходження до бюджету коштів з рахунка в системі електронного адміністрування ПДВ

244

Сплата грошового зобов’язання за уточнюючим розрахунком у разі застосування податкового компромісу*

246

Сплата грошового зобов’язання за податковим повідомленням-рішенням у разі застосування податкового компромісу*

350

Передоплата (доплата) митних платежів*

351

Перерахування до бюджету митних платежів

354

Сплата грошового зобов’язання, визначеного за результатами документальної невиїзної  перевірки підрозділів податкового та митного аудиту* 

355

Сплата грошового зобов’язання, визначеного за результатами документальної виїзної  перевірки підрозділів податкового та митного аудиту* 

358

Сплата грошових зобов’язань з митних платежів, визначених за результатами контрольно-перевірочної роботи підрозділів доходів і зборів з фізичних осіб

* Використовуються при заповненні документів на переказ платниками податків.

 
   

Міністерство фінансів України