ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Роз'яснено особливості застосування вимог постанови Нацбанку  про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному  ринках України  - 2015/03/16 

2015/03/16

   

Національний банк
Лист
"Про застосування вимог постанови Правління Національного банку України від 03.03.2015 N 160"
від 12.03.2015 N 29-209/16284


   Розглядаючи особливості застосування вимог своєї постанови від 03.03.2015 N 160 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України" Нацбанк повідомив, що для цілей застосування вимог пп. 14 п. 6 цієї постанови загальна сума коштів в інвалюті, що розміщені на рахунках клієнта в уповноважених банках на дату подання заяви про купівлю інвалюти, визначається виходячи із залишку коштів на рахунках клієнта на початок цього операційного дня (без урахування сум, що надійдуть на рахунки клієнта протягом дня) та без врахування:

      

      суми купленої клієнтом інвалюти, але не використаної ним у встановлений законодавством строк;

      

      суми невиконаних платіжних доручень клієнта, включених банком(ами) до відповідного(их) реєстру(ів), що подані до Нацбанку в період до дати подання такої заяви про купівлю інвалюти включно;

      

      - суми коштів клієнта, на які накладено арешт.

      

      Клієнт зобов"язаний надати уповноваженому банку додаткову інформацію про наявність зазначених вище коштів на його рахунках в уповноважених банках [підтвердження клієнта має бути подане до банку в письмовій формі та засвідчене його підписом (для юросіб - підписом керівника або уповноваженої ним особи) та відбитком його печатки (за наявності) або в електронному вигляді засобами програмно-технічного комплексу "клієнт-банк", "клієнт-Інтернет-банк" тощо]. Це підтвердження має містити, зокрема, інформацію про дату платіжного доручення/дату купівлі інвалюти, суму переказу/суму купленої валюти, номер та дату контракту, назву обслуговуючого банку, дату надання банком інформації про цю операцію в реєстр, інформацію про арешт коштів (зокрема, відомості про документи про арешт коштів, суму коштів, що підлягає арешту, реквізити відповідних рахунків клієнта, залишок коштів на цих рахунках на дату подання заяви про купівлю інвалюти) тощо.

      

      Крім цього, Нацбанк зазначив, що відповідно до абз. 4 пп. 15 п. 6 постанови пакет документів, що подаються для підтвердження можливості як купівлі, так і перерахування інвалюти за межі України, має додатково містити, зокрема, довідку ДФС про відсутність у клієнта заборгованості з податків, зборів, платежів.

      

      Ця вимога постанови стосується лише випадків подання банком документів до Нацбанку за операціями з імпорту товарів, сума заяви/платіжного доручення за якими дорівнює або більше еквівалента 50000 дол. США на дату цієї заяви/платіжного доручення.


www.ligazakon.ua