ГоловнаКонтактиМапа сайта

  1/3 експорту і 1/5 імпорту здійснюється за офшорними схемами  - 2015/03/12 

2015/03/12

   30,5% експортних і 17,7% імпортних операцій у 2014році було здійснено із використанням офшорних схем, виведенням валюти іманіпулюванням цінами при здійсненні зовнішньоекономічних операцій по непрямихконтрактах. Про це йдеться у звіті аналітичних підрозділів податкової міліції. Про це повідомляє прес-центр СФР.

      Ключовим елементом схеми є взаємодія з офшорнимиекономічними територіями, де податкові ставки нижче порівняно з тими, що діютьна території України. Зокрема, йдеться про виведення коштів під виглядом оплатиімпортних контрактів і повернення їх в Україну у вигляді портфельних інвестиційабо позик. Крім того, при здійсненні імпортно-експортних операцій підприємстваактивно використовують посередників, зареєстрованих в країнах з пільговимоподаткуванням, або офшорних країнах. Використання зазначених схем дозволяєпідприємствам України гнучко «регулювати» ціну імпортно-експортних контрактівта виводити прибутки від цих операцій в офшори.

      За відпрацьованими у 2014 році податковою міліцією експортно-імпортнимиопераціями з використанням зазначених схем українськими підприємцями здійснено:

      · експортна суму близько 111,8 млрд. грн., або 30,5 % від загальної сумиекспортних операцій. Найбільше експортували із використанням посередників ізШвейцарії (96,1 млрд. грн. або 85,9%), Кіпру (7,3 млрд. грн. або 6,6%),Гонконгу (2,7 млрд. грн. або 2,9%).

      · імпорттоварів на суму близько 74,2 млрд. грн., що склало 17,7% відзагальної суми імпортних операцій. Найбільші суми імпортних операцій булиздійснені з використанням посередників, зареєстрованих у Швейцарії (29,8 млрд.грн. або 40,1%), на Кіпрі (20,2 млрд. грн. або 27,1%), Панамі (12,7 млрд. грн.або 17%).

      Два яскравих приклади про авто та паливо. Перший, це використання схеми приввезенні автомобілів крупним автохолдингом, що торгує автомобілями китайськоговиробництва і має на території України розгалужену мережу торгово-сервіснихпідприємств, автосалонів, торгівельних майданчиків, магазинів з продажузапасних частин, станцій технічного обслуговування.

      Імпорт автомобілів та запасних частин групою компанійздійснювався від нерезидента, зареєстрованого на Кіпрі, а фактично товарнадходив від заводів виробників КНР. Співставленням інформації ДФС України таКитайської Народної Республіки було задокументовано факт ухилення від сплатипри здійснені зовнішньо-економічної діяльності протягом 2013-2014 рр.Службовими особами підприємства занижено фактурну вартість партії автомобілів уподаних до митного оформлення деклараціях на 24,4 млн. грн., що призвело донедоврахування і несплати у бюджет України митних платежів на загальнусуму 7,8 млн. грн. у т. ч. ПДВ - 5,3 млн.грн. Загальний обсяг імпортованих цією групою компаній автомобілів складає533,2 млн. грн., запасних частин – 1,5 млрд. грн. Розрахункова сума ухиленнявід сплати податків від використання вказаної схеми групою компаній складає 80млн. грн. у т. ч. акцизного податку 20 млн. грн.

      Для наочності, популярна марка автомобіля «Geely»,середня вартість якої на українському ринку приблизно складає 10 тис. дол. США,завозилася за 3,5 тис. дол. США, тобто в деклараціях вартість авто була майже втри рази меншою від ринкової. Це також означає, що мита сплачувалися тільки ззадекларованої вартості автівки.

      Інший приклад ухилення від сплати акцизного податку приімпорті продукції нафтопереробки - платформат (реформат), який підприємства-імпортериввозять на територію України для нібито виробництва лаків та фарб. В той же часйого фактично використовують як паливо для транспортних засобів, найчастіше, ценеякісний бензин. Який на сьогодні став досить поширеним явищем на українськийАЗС.

      Використання цієї схеми спричинило втрати бюджету віднесплати акцизного податку та мита на понад 300 млн. грн.

      У лютому поточного року розпочато кримінальне провадженняза фактом незаконного ввезення під виглядом платформату високооктановогобензину службовими особами одного з київських підприємстввартістю приблизно 20 млн. гривень. Сума ухилення від сплати акцизного податкускладає понад 11,3 млн. грн. Накладено арешт на 1649 тонн «платформату».


http://www.mediastar.net.ua/