ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Щоб засвідчити форс-мажор за податковими зобов'язаннями  необхідно подати комплект документів та сплатити послугу  -  2015/02/03 

2015/02/03

Для отримання сертифіката про настання форс-мажорних обставин за податковими зобов"язаннями потрібно засвідчити ці обставини, подати комплект документів та сплатити послуги

Листом від 09.01.2015 р. № 106/05-5.4, Торгово – промислова палата повідомила про Порядок засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

 Порядок встановлено Регламентом (нова редакція) засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), затвердженим Рішенням Президії ТПП України від 18.12.2014 р. N 44(5) (далі - Регламент).

Повноваження Торгово-промислової палати України щодо засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) визначено ст. 14 Закону України від 02.12.97 р. N 671/97-ВР "Про торгово-промислові палати України" в редакції Закону України від 02.09.2014 р. N 1669 "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції".

Зокрема пунктом 1 статті 14 1 передбачено: "Торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини протягом семи днів з дня звернення суб"єкта господарської діяльності за собівартістю.

Сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) для суб"єктів малого підприємництва видається безкоштовно".

У пункті 2 вказаного Закону зазначено: "форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об"єктивно унеможливлюють виконання зобов"язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов"язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи, але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

Згідно з пп. 6.4.3 Регламенту суб"єкти господарювання для отримання сертифіката про настання форс-мажорних обставин за податковими зобов"язаннями надають разом із заповненою заявою встановленої форми документи, передбачені в цій формі заяви (Додатки N 2, 3 до Регламенту).

Листом також доведено тарифи на послуги розміщені на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) у розділі "Засвідчення форс-мажорних обставин", наприклад, засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) за контрактами (договорами) обыйдеться в 1669,20 Грн.

У зверненні заявник повинен зазначити ознаку типовості контрактів (договорів) та надає цьому підтвердження. Тариф застосовується до кожного засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) по кожному контракту (договору), починаючи з другого. До першого засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) застосовуються правила пункту 1 цієї таблиці.

У п. 5 ст. 11 "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 02.09.2014 р. N 1669 "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" зазначено, що Кабінет Міністрів України у десятиденний строк з дня опублікування названого Закону затверджує Перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, розпочата відповідно до Указу Президента України від 14.04.2014 р. N 405/2014 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13.04.2014 р. "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України", у період з 14.04.2014 р. до її закінчення.

На сьогодні, дія розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.10.2014 р. N 1053-р "Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція" зупинена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 р. N 1079-р.

Інформацію щодо контрольованої території силами АТО щоденно надає Штаб Антитерористичного центру при Службі безпеки України.

 

© Інформаційну довідку підготовлено спеціально для MDOffice



MDoffice