ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Затверджено Порядок контролю за розподілом тарифної квоти,  який набере чинності в 2016 році   - 2015/01/22  

2015/01/22

    Міністерство фінансів України, наказом від 11.12.2014 № 1203 затвердило Порядок контролю за розподілом тарифної квоти.

    Цей наказ набирає чинності з дня набрання чинності розділом IV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, але не раніше дня його офіційного опублікування.

    Нагадаємо, що у відповідності до розпорядження КМ України від 17.09.2014, № 847-р"Про імплементацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони" встановлено, що строки набрання чинності нормативно-правовими актами, розробленими на виконання цього розділу, встановлюються відповідно до визначених ЄС умов тимчасового застосування Угоди про асоціацію або залежно від застосування Російською Федерацією обмежувальних заходів у торгівлі з Україною.

    У відповідності до Вербальної ноти SGS14/12029 30 вересня 2014 року Генерального секретаріату Ради Європейського Союзу, Європейський Союз має намір розпочати тимчасове застосування положень про створення поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі з 1 січня 2016 року. Тимчасове застосування Розділу IV «Торгівля та пов"язані з торгівлею питання» має розпочатися з 1 січня 2016 року після здійснення стороною ЄС відповідної нотифікації згідно зі статтею 486 Угоди.

    Таким чином, наказ Мінфіну від 11.12.2014 № 1203 має набрати чинності з 01.01.206 року.

    Порядок визначає механізм використання тарифних квот на імпорт в Україну товарів з держав - членів ЄС та з інших країн, якщо це передбачено міжнародними договорами України про вільну торгівлю з цими країнами.

    Дія цього Порядку розповсюджується на всіх осіб, що здійснюють ввезення для вільного обігу в Україні товарів, на які встановлено тарифні квоти (далі - товари):

    Додатком I-A до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони;

    міжнародними договорами України про вільну торгівлю.

    У відповідності до пункту 3 наказу та пункту 2 Порядку ДФСУ має здійснювати публікацію та щоденне оновлення на офіційному веб-порталі у мережі Інтернет інформації про загальні обсяги та залишок невикористаної тарифної квоти за кожним видом продукції для цього ДФСУ повинно розробити програмне забезпечення для ведення програмно-інформаційного комплексу, що входить до складу Єдиної автоматизованої інформаційної системи органів доходів і зборів.

    Розподіл тарифної квоти між особами, що здійснюють ввезення товарів для вільного обігу в Україні, здійснюється у порядку черговості залежно від часу та дати реєстрації митницею митної декларації.

    При цьому якщо тарифна квота на певний вид продукції включає декілька позицій з різними переліками кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, то в першу чергу використовується частина тарифної квоти переліку з меншою кількістю кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД.

    Облік та контроль за розподілом тарифної квоти здійснюються за допомогою програмно-інформаційного комплексу, що входить до складу Єдиної автоматизованої інформаційної системи органів доходів і зборів (ПІК "Облік тарифних квот").

    Заявкою на отримання декларантом тарифної квоти є подана митниці митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа для випуску товарів у вільний обіг (заповнена у звичайному порядку, або додаткова до попередньої, періодичної, тимчасової декларацій, або попередня митна декларація з обсягом даних, необхідним для випуску товарів у вільний обіг).

    Для отримання декларантом тарифної квоти на обсяг товарів, задекларованих у митній декларації, митниці, крім декларації, подаються документи, що підтверджують статус преференційного походження товарів (сертифікати про перевезення товарів EUR.1 або декларацію-інвойс - у разі, якщо експортером товарів є визнаний іноземною митницею країни-контрагента уповноважений експортер).

    Після реєстрації митної декларації ПІК "Облік тарифних квот" резервує за декларантом тарифні квоти на відповідні види продукції в обсягах, зазначених у прийнятій до оформлення митній декларації.

    Інформація про резервування тарифної квоти відображається у ПІК "Облік тарифних квот" доступна для перегляду на всіх митницях.

    У разі надання декларанту картки відмови за поданою ним митною декларацією ПІК "Облік тарифних квот" вивільняє зарезервовану тарифну квоту та надає їй статус невикористаної.

Додатково див.: Сертифікати EUR.1 в країни ЄС митниці розпочнуть видавати в 2016 році [Жмите здесь]

© Інформаційну довідку підготовлено спеціально для MDOffice.



MDoffice