ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Україна розпочала адаптацію технічних стандартів і  регламентів до норм ЄС  - 2015/01/14 

2015/01/14

Мінекономрозвитку України 29.12.14 затверджено наказ № 1483 «Про прийняття європейських стандартів як національних стандартів України та скасування національних стандартів України».

У відповідності до Закону України "Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності" та на виконання статті 56 і статті 57 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, ратифікованої Законом України від 16.09.2014 N 1678-VII, Україна прийняла європейські стандарти як національні стандарти України методом підтвердження.
Европейські стандарти наберуть чинності з 01 січня 2016. Одночасно із набранням чинності євро стандартів буде скасовано національні стандарти України.

Переліки національних стандартів України, прийнятих цим наказом, скасованих національних стандартів України буде оприлюднено на офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку України.

Інформацію про прийняті цим наказом національні стандарти України, скасовані національні стандарти України та підтверджувальні повідомлення буде опубліковано в наступному номері щомісячного інформаційного покажчика "Стандарти".

Нагадаємо, що згідно з статтею 56 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, Україна вживає необхідних заходів з метою поступового досягнення відповідності з технічними регламентами ЄС та системами стандартизації, метрології, акредитації, робіт з оцінки відповідності та ринкового нагляду ЄС та зобов"язується дотримуватися принципів та практик, викладених в актуальних рішеннях та регламентах ЄС.

Для досягнення цілей Україна повинна:
i) імплементувати відповідні положення acquis ЄС до свого законодавства;
ii) здійснити необхідні адміністративні та інституційні реформи, необхідні для виконання цієї Угоди відповідно до Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (далі - Угода АСАА), зазначеної у статті 57 цієї Угоди;
iii) запровадити ефективну та прозору адміністративну систему, яка необхідна для імплементації Глави 3 «Технічні бар"єри у торгівлі».

Україна поступово впроваджує звід Європейських стандартів (EN) як національні стандарти, зокрема гармонізовані європейські стандарти, добровільне застосування яких вважається таким, що відповідає вимогам законодавства, зазначеного у Додатку III до цієї Угоди. Одночасно з таким впровадженням Україна скасовує конфліктні національні стандарти, зокрема застосування міждержавних стандартів (GOST/ГОСТ), розроблених до 1992 року. Крім цього, Україна поступово вживатиме інших необхідних заходів щодо виконання умов набуття членства згідно з вимогами, що застосовуються до повноправних членів європейських організацій зі стандартизації.

У серпні 2014 року повідомлялося (http://e-finance.com.ua/show/189231.html?_utl_t=fb), що Україна за місяць адаптує до норм ЄС 3000 техстандартів.

Кабмін розраховує провести адаптацію технічних стандартів і регламентів до норм ЄС і завершити роботу над 3 тисячами технічних норм до кінця 2014 року. Про це заявив перший заступник глави Мінекономрозвитку Валерій П"ятницький.

«Ми маємо намір різко активізуватися методом зміни обкладинки". Це означає, що ми беремо діючі європейські техстандарти і регламенти, переводимо і міняємо обкладинку на українську. Це дозволить нам різко активізуватися, і ми розраховуємо до кінця року адаптувати 3 тис техрегламентов », - заявив він.

За словами чиновника, якщо в українських виробників виникнуть претензії до регламентів, до їх адаптації до українських норм можна повернутися.

Втім, за його словами, для адаптації техрегламентов до норм ЄС, необхідної для повноцінного вступленіяв силу економічної частини Угоди про асоціацію, уряду потрібно ще близько року.

©Інформаційну довідку підготовлено спеціально для MDOffice