ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Уряд спростив митне оформлення для товарів, які не містять  озоноруйнівних речовин  - 2014/12/15 

2014/12/15

      Відтепер для суб’єктів господарської діяльності, що імпортують та експортують товари, у яких відсутні озоноруйнівні речовини, їх митне оформлення здійснюється без ліцензії. Відповідна постанова Кабінету Міністрів України №629 «Про внесення змін у додатки 4 і 5 до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 р. № 950» була прийнята 19.11.2014 року.

      До таких товарів належать певні групи ліків, косметичних товарів, фарб, засобів гігієни та інші.

      Міністр екології та природних ресурсів України Ігор Шевченко пояснив, що це ще один крок Уряду до дерегуляції та зменшення тиску на підприємців з боку контролюючих органів. За його словами, Кабінетом Міністрів найближчим часом з урахуванням вимог ЄС буде затверджено переліків товарів на 2015, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню. Також буде визначено, який саме орган матиме функцію екологічного контролю і якими нормативними актами керуватись.

      «Нам не важливо, хто буде перевіряти – митники чи екологи, для нас головне, щоб було забезпечено функцію фахової перевірки на наявність чи відсутність озоноруйнівних речовин, а суб’єктам господарювання було надано просту послугу. Для Міністерства важливо лише мати можливість відслідковувати проходження цих вантажів, бажано в режимі он-лайн, адже ми звітуємо про дотримання вимог Монреальського протоколу», - зазначив Ігор Шевченко.

      Довідково

      Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар – міжнародний протокол до Віденської конвенції про охорону озонового шару 1985 року, розроблений з метою захисту озонового шару за допомогою зняття з виробництва деяких хімічних речовин, які руйнують озоновий шар. Протокол був підготовлений до підписання 16 вересня 1987 і набув чинності 1 січня 1989 року. Він передбачає для кожної групи речовин певний термін, протягом якого її має бути знято з виробництва та виключено з використання. Задля дотримання умов протоколу, Міністерство екології та природних ресурсів здійснює контроль імпорту та експорту товарів, що містять озоноруйнівні речовини. За участі Мінприроди на території України наразі впроваджують два міжнародні проекти у галузі конверсії підприємств країни, що використовують озоноруйнівні речовини – їх направлено на переоснащення виробничих потужностей підприємств з озононебезпечних на озонобезпечні технології та збір і утилізацію відпрацьованої техніки.


Урядовий портал