ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Имеет ли право работник предприятия во время командировки за  границу осуществлять наличные расчеты в инвалюте за  приобретенные ТМЦ для нужд предприятия  - 2014/11/06  

2014/11/06

   Чи має право працівник підприємства під час відрядження за кордон здійснювати готівкові розрахунки в іноземній валюті за придбані товарно-матеріальні цінності для господарських потреб підприємства?

   Відповідно до статті 7 Декрету Кабміну від 19.02.1993 № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», у розрахунках між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту використовується як засіб платежу іноземна валюта. Такі розрахунки здійснюються лише через уповноважені банки.

   Одночасно зазначимо, що відповідно до підпункту 7.1 Правил використання готівкової іноземної валюти на території України, затверджених постановою Правління НБУ від 30.05.07 за № 200, резиденти — суб’єкти підприємницької діяльності можуть використовувати готівкову іноземну валюту як засіб платежу під час здійснення торгівлі та надання послуг за межами України, а саме на транспортних засобах, що їм належать (орендовані, зафрахтовані або ті, що формуються в Україні), у разі здійснення міжнародних пасажирських перевезень, та на міжнародних виставках (ярмарках), що проходить за кордоном, у разі реалізації товарів.

   Отже, у наведеному випадку розрахунки між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту проводяться винятково через уповноважені банки.

   Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс, підкатегорія 109.13

   По материалам: Головбух 24

Бухгалтер 911