ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Вызов должностных лиц предприятия для допроса в налоговую  милицию по телефону  - 2014/10/27 

2014/10/27

   Нерідко виникаю ситуація коли слідчий податкової міліції по телефону запрошує посадових осіб підприємств (керівників та бухгалтерів) для дачі пояснень.

   Спробуємо розібратись з правомірністю таких викликів.

   Відповідно до ч. 3 ст. 216 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України) досудове розслідування злочинів у сфері податкового законодавства здійснюють слідчі органів, що здійснюють контроль за дотриманням податкового законодавства (в даному випадку слідчі податкової міліції).

   До таких злочинів Кримінальний кодекс України (далі – КК України) відносить зокрема злочини передбачені статтями 192 «Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою», 200 «Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення», 204 «Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів», 205 «Фіктивне підприємництво», 209 «Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом», 212 «Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)», 212-1 «Ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», 216 «Незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених контрольних марок», 219 «Доведення до банкрутства», 222 «Шахрайство з фінансовими ресурсами», 222-1 «Маніпулювання на фондовому ринку», 358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів».

   Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий податкової міліції невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

   Згідно з ч. 2 ст. 214 КПК України досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

   Таким чином, викликати посадових осіб для допиту слідчі податкової міліції можуть лише після внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

   Сам порядок виклику посадових осіб підприємств слідчими податкової міліції врегульовано ст. 135 КПК України. Відповідно до ч.1 даної статті особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв’язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою.

   При цьому слід відмітити, що відповідно до ч. 8 ст. 135 КПК України особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом. У випадку встановлення цим Кодексом строків здійснення процесуальних дій, які не дозволяють здійснити виклик у зазначений строк, особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом якнайшвидше, але в будь-якому разі з наданням їй необхідного часу для підготовки та прибуття за викликом.

   Статтею 137 КПК України визначено наявність в повістці наступних 10 обов’язкових реквізитів: 1) прізвище та посада слідчого, прокурора, слідчого судді, судді, який здійснює виклик; 2) найменування та адреса суду або іншої установи, до якої здійснюється виклик, номер телефону чи інших засобів зв’язку; 3) ім’я (найменування) особи, яка викликається, та її адреса; 4) найменування (номер) кримінального провадження, в рамках якого здійснюється виклик; 5) процесуальний статус, в якому перебуває викликана особа; 6) час, день, місяць, рік і місце прибуття викликаної особи; 7) процесуальна дія (дії), для участі в якій викликається особа; 8) наслідки неприбуття особи за викликом із зазначенням тексту відповідних положень закону, в тому числі можливість застосування приводу; 9) передбачені цим Кодексом поважні причини, через які особа може не з’явитися на виклик, та нагадування про обов’язок заздалегідь повідомити про неможливість з’явлення; 10) підпис слідчого, прокурора, слідчого судді, судді, який здійснив виклик.

   Таким чином, якщо Вам повідомляють по телефону про існування кримінального провадження з присвоєним йому номером, то в цьому випадку необхідно з’явитися на виклик слідчого податкової міліції. За неявку без поважної до слідчого або не повідомленні про причини своєї неявки передбачено грошове стягнення в розмірі від 304,5 грн. до 609 грн. (ст. 139 КПК України).

   По материалам: Консалтингова компанія "Tax Group"

Бухгалтер 911