ГоловнаКонтактиМапа сайта

  ЯК ОФОРМИТИ ГУМАНІТАРКУ НА МИТНИЦІ?  - 2014/10/01  

2014/10/01

   Спеціалісти митниці нагадують, що оформлення вантажів гуманітарної допомоги здійснюється протягом 4 годин за умови наявності рішення про визнання таких вантажів гуманітарними, пред’явлення товарів та подання в установленому порядку митної декларації і всіх необхідних документів.

   Гуманітарна допомога — надання продовольства, одягу, ліків і іншої допомоги. За винятком надання зброї, систем озброєння, боєприпасів або іншого устаткування, автотранспортних засобів і матеріалів, які можуть бути використані для спричинення серйозних тілесних ушкоджень або з"явитися причиною смерті.

   Рішення про визнання вантажів гуманітарною допомогою приймається Міністерством соціальної політики України.

   Митне оформлення таких товарів здійснюється першочергово відповідно до діючого законодавства.

   За наявності отримувача „гуманітарки” в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, вантаж у першочерговому порядку направляється в митниці за місцезнаходженням їх одержувачів та передається останнім на тимчасове зберігання. Митне оформлення такого вантажу здійснюється після отримання всіх необхідних дозволів та документів.

   Крім цього, постановою Кабінету Міністрів України встановлено, що на період проведення АТО, пропуск через митний кордон України, декларування та митне оформлення гуманітарного товару, який надається Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Організацією Північноатлантичного договору (НАТО), ООН, здійснюється за місцем перетину митного кордону України шляхом подання товаросупровідних документів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

   При цьому, митне оформлення гуманітарного товару здійснюється без проведення санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю.

Державна фіскальна служба України