ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Обговорено питання змін податкової системи у частині  акцизного податку  - 2014/09/22 

2014/09/22

      «Ми живемо у важкі часи, коли економіка дуже багато втратила у своєму розвитку. Складно всім. Ми це розуміємо. Саме тому ми зібралися тут, щоб почути вашу думку щодо роботи нашої служби. Адже нашою кінцевою метою є збільшення добробуту держави, покращення економічних умов для вас як для бізнесменів, які створюють робочі місця та справно платять податки. Ми за те, щоб ви розвивалися, підкорювали не лише вітчизняні, а й зарубіжні ринки», - заявив Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус під час робочої зустрічі із виробниками продукції лікеро-горілчаної, виноградно-виноробної та пивоварної галузей, яка відбулася 19 вересня 2014 року у Національному комплексі Експоцентр України (ВДНГ).

      Під час зустрічі обговорювалися питання запропонованих змін податкової системи у частині акцизного податку.

      «Акцизний податок - один з тих податків, за рахунок яких в значній мірі забезпечуються видатки Державного бюджету України. За рівнем надходжень податків і зборів, цей податок посідає 4 місце», - зауважив Ігор Білоус.

      Він також повідомив, що завдяки спільним зусиллям ДФС та Мінфіну, за 8 місяців поточного року до загального фонду бюджету України мобілізовано 16,5 млрд. грн. акцизного податку. З цієї суми 5,4 млрд. грн., або третину, сплачено виробниками алкогольних напоїв та пива.

      Незважаючи на те, що у 2014 році, порівняно з минулим роком, в цілому зменшились надходження акцизного податку, галузі, пов"язані з обігом алкогольних напоїв та пива забезпечили ріст надходжень акцизу.

      Так, у пивній галузі зросла сплата акцизного податку на 10 відс. або 163 млн. грн., на 23 відс. або 79 млн. грн. зросла сплата податку у виноробній галузі. Значно збільшилась сплата в лікеро-горілчаній галузі, від якої у січні-серпні цього року надійшло 3,2 млрд. грн. акцизного податку, що на 31 відс. або на 770 млн. грн. більше, ніж у минулому році.

      «Така статистика, безумовно, свідчить про високу рентабельність цих галузей, не зважаючи на те, що зараз відбувається у країні. На жаль, таке зростання відбувається на фоні зменшення обсягів виробництва деякими виробниками алкоголю та пива, втрати ринків збуту, внаслідок дестабілізації ситуації на сході країни та анексії Криму», - зазначив Голова Державної фіскальної служби.

      Виробники алкогольної продукції, у свою чергу, озвучили основні проблеми, враховуючи специфіку кожної галузі, та висловили свої пропозиції стосовно ставок акцизу, авансових платежів, імпорту товарів та багато іншого.

      На завершення зустрічі Голова ДФС повідомив про готовність продовжувати конструктивну дискусію і визнав необхідність подальших зустрічей з метою вирішення проблемних питань кожної галузі.


Кабинет Министров Украины