ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Для купівлі інвалюти на міжбанку доведеться знову чекати 3  дні  - 2014/09/02 

2014/09/02

   Нацбанк повернув дію норми про очікування 3 операційних днів для купівлі інвалюти на міжбанку. Зазначену норму закріпила постанова Правління НБУ від 28.09.2014 р. № 540. Нагадаємо, аналогічна норма діяла до 1 травня 2014 року.

   Для купівлі інвалюти за дорученням юросіб та фізосіб-підприємців, іноземних представництв (окрім офіційних представництв) гроші, як і раніше, попередньо зараховуватимуться в гривнях на окремий аналітичний рахунок балансового рахунка 2900 «Кредиторська заборгованість за операціями з купівлі-продажу іноземної валюти, банківських та дорогоцінних металів для клієнтів банку» (далі — рахунок 2900).

   Уповноважений банк перераховує на рахунок 2900 такий обсяг коштів у гривнях, що достатній для здійснення операцій із купівлі зазначеного в заяві обсягу іноземної валюти, перерахованого за курсом гривні до іноземної валюти в день зарахування коштів у гривнях на рахунок 2900, але не нижче ніж офіційний курс гривні до іноземної валюти, установлений Національним банком України на цей день.

   У разі зміни курсу іноземної валюти в день здійснення операції з купівлі іноземної валюти вповноваженим банкам дозволяється додатково зараховувати кошти в гривнях на рахунок 2900 у сумі, що не вистачає для виконання заяви клієнта про купівлю іноземної валюти. Коли клієнт не має можливості перерахувати додаткову суму в гривні на купівлю іноземної валюти та згоден на придбання меншої суми іноземної валюти, банк здійснює купівлю іноземної валюти, меншу ніж указана в заяві про купівлю іноземної валюти.

   У Постанові № 540 категорично вказано, що банки мають відмовляти клієнтам у кредитуванні (авансуванні) в інвалюті, якщо такі кошти залучаються для оплати зобов’язань клієнта в інвалюті з метою уникнення виконання наведених вище умов купівлі валюти (3-денний строк).

   Постанова № 540 діє з 02.09.2014 р. по 02.12.2014 р.

Интерактивная бухгалтерия