ГоловнаКонтактиМапа сайта

  За поданням Генпрокуратури 22 митників притягнуто до  дисциплінарної відповідальності за порушення прав підприємців  - 2014/06/12 

2014/06/12

      За результатами розгляду подання Генеральної прокуратури України 19 посадовцям митниць та митних постів оголошено догани, ще трьом керівникам винесено попередження за численні порушення конституційних засад підприємницької діяльності.

      Такими є результати перевірки діяльності Міністерства доходів і зборів України при здійсненні митного контролю, правильності класифікації та визначення країни походження товарів, дотримання порядку взяття проб (зразків) товарів та проведення митних експертиз.

      Так, встановлені численні порушення прав підприємців з боку посадових осіб митниць Міністерства доходів. Зокрема, поширеними є випадки безпідставного прийняття посадовцями митниць рішень про взяття проб товарів та проведення їх досліджень. При цьому витрати на взяття цих зразків несуть суб’єкти господарювання, а оплата їх досліджень здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

      Так, упродовж 2013-2014 років керівниками митниць прийнято 7,5 тис. рішень про взяття проб (зразків) товарів, що переміщуються через митний кордон України суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності. За результатами їх дослідження лише у 1300 випадках було змінено код товару (тобто результативність цього заходу контролю склала 17%). В інших 83% за результатами досліджень спеціалізованими лабораторіями та досліджень Міндоходів, у повному обсязі підтверджено заявлені підприємствами коди товарів, а митне оформлення завершено на підставі документів, які з самого початку були надані декларантами.

      Наприклад, посадовцями Вінницької митниці з метою підтвердження коду товару прийнято рішення про відбір проб товару, що надійшов на адресу ТОВ «Вінагротрейд». Однак, всупереч вимогам Митного кодексу України, після отримання висновку експертизи, яким підтверджено показники товару, посадові особи митниці своєчасно не прийняли рішення щодо митного оформлення товару або відмови у його оформленні. Як наслідок, сплив термін придатності товару, а товариству було заподіяно матеріальну шкоду на суму 466 тис. гривень. За вказаним фактом прокуратурою області розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України.

      Поширеними також є факти неправильного визначення керівниками митниць коду товару та неправомірного стягнення додаткових митних платежів із суб’єктів ЗЕД. Так, посадовці Сумської митниці, незаконно відмовили АТ «НВАТ ВНДІ компресормаш» у митному оформленні та винесли протиправне рішення про визначення коду товару, а також зобов’язали сплатити додаткові митні платежі до державного бюджету. Вказані дії митників суд визнав неправомірними та скасував незаконне рішення.

      За результатами проведених перевірок, Генпрокуратурою в квітні поточного року до Міндоходів внесено подання, за результатами розгляду якого 22 посадовців митниць притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

      Загалом, у січні-травні цього року органи прокуратури розпочали 19 кримінальних проваджень стосовно посадових осіб Міндоходів, внесли 77 документів прокурорського реагування, до відповідальності притягнули 127 посадовців.

      Нагадаємо, що у Генеральній прокуратурі України діє телефон «гарячої лінії» щодо захисту прав суб’єктів господарювання. Про факти порушень прав підприємців просимо повідомляти у робочі дні з 09:00 до 18:00 за тел.: 0(800) 507 001.

   Прес-служба Генеральної прокуратури України

http://www.gp.gov.ua/