ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Держветфітослужба України та ветеринарні служби Польщі та  Литви обговорили імпорт ВРХ  - 2014/05/16  

2014/05/16

      В Представництві Європейської Комісії в Україні за участю Першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Івана Бісюка та заступника Голови Держветфітослужби Віталія Башинського відбулась відеоконференція з представниками Європейської комісії - DG SANCO та DG TRADE, а також з експертами ветеринарних служб Польщі та Литви.

       Під час проведення відеоконференції обговорювалося питання щодо заборони на імпорт з Республіки Польща на забій свинини та яловичини.

      За словами Віталія Башинського, минулого року за результатами двосторонньої зустрічі представників ветеринарних служб Польщі та України було підписано двосторонній меморандум, в якому йшлося про те, що польська сторона погодилася на проведення аудиту усієї системи ветеринарного нагляду та контролю. Під час зустрічі було погоджено, що аудит має пройти у другій половині вересня 2013 року. Було вирішено, що українською делегацією буде проведено вибіркове інспектування підприємств, які мають право експортувати свою продукцію в Україну, а також ознайомлення з діяльністю ветеринарної інспекції Республіки Польща на різних структурних рівнях та з роботою лабораторій. Українська сторона повідомила, що у зв’язку із ситуацією щодо ГЕ ВРХ в країнах ЄС питання відміни заборони на імпорт в Україну товарів може бути розглянуто стосовно усіх держав-членів ЄС.

      Також представники Держветфітослужби заявили, що можливості імпорту з Польщі в Україну забійної свинини та яловичини можe бути розглянуто лише після проведення аудиту усієї системи ветеринарного контролю та нагляду. На сьогодні пропозиції до проведення аудиту від польської сторони до Держветфітослужби не надходило.

      Учасниками відеоконференції обговорювались порядок видачі дозволів на ввезення на територію України тварин та продукцію тваринного походження та питання експорту штучних колагенових оболонок для ковбасник виробів.

      Важливою проблемою для обговорення стало питання введення Україною тимчасових заходів у зв’язку із виявленням випадків африканської чуми свиней у Литві та Польщі.

      Представники Європейських комісій DG SANCO та DG TRADE повідомили, що на території Литовської Республіки та Республіки Польща було зареєстровано захворювання на африканську чуму свиней. Так, з метою недопущення занесення збудника хвороби на територію України рішенням Головного державного інспектора ветеринарної медицини України було введено тимчасову заборону на ввезення сприйнятливих до АЧС тварин, продукції, сировини та репродуктивного матеріалу з них з Литовської Республіки та Республіки Польща в Україну.

      Вказана заборона стосується лише території Польщі та Литви, а не усього Європейського Союзу із врахуванням відсутності кордонів та обмежень щодо переміщення тварин та тваринницької продукції на території Євросоюзу та тісні торговельні зв’язки всередині нього, відсутність детальної інформації щодо заходів, застосованих в Литві та Польщі з метою недопущення поширення АЧС та різницю в обмежувальних заходах в Україні та країнах Євросоюзу.

      Зі свого боку Перший заступник Міністра Іван Бісюк повідомив, що Європейська Комісія була поінформована, що запроваджені заборони є тимчасовими та у випадку вжиття дієвих заходів з боку ЄС щодо недопущення подальшого поширення АЧС та стабілізації епізоотичної ситуації в Польщі можуть бути переглянуті. На сьогоднішній день ситуація щодо АЧС в Україні є стабільною і знаходиться під постійним контролем Держветфітослужби України.

      Наприкінці відеоконференції Іван Бісюк зазначив, що важливими є питання напрацювання спільно з директорами Європейських комісій питання по експорту свинини, молочних продуктів та яєць у країни Європейського Союзу. Також запропонував порушені проблеми обговорити під час проведення 82-ї Генеральної сесії Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ), яка відбудеться 25-31 травня 2014 року у Парижі.


Кабинет Министров Украины