ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Розрахунки в інвалюті: чергові зміни від НБУ  - 2014/03/04  

2014/03/04

   Нацбанк України вкотре вніс зміни до порядку купівлі інвалюти для здійснення фізособами-підприємцями та юрособами розрахунків. Зміни, зокрема, внесено до Постанови НБУ «Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій» від 06.02.2014 р. № 49 (далі — Постанова № 49).

   Відтак, Нацбанк скасував обмеження на здійснення розрахунків лише в межах коштів на рахунку на початок операційного дня.

   Крім того, Нацбанк чітко врегулював порядок купівлі банком інвалюти на міжбанківському валютному ринку. Тож після того, як юрособи та фізособи-підприємці доручили вповноваженому банку придбати інвалюту, такий банк перераховує на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2900 кошти в гривні, необхідні для придбання інвалюти. А саме, достатню їх кількість для здійснення операцій із купівлі зазначеного в заяві обсягу інвалюти, перерахованого за курсом гривні до інвалюти в день зарахування коштів у гривнях на рахунок 2900, але не нижче ніж офіційний курс гривні до іноземної валюти, установлений НБУ на цей день. Якщо ж курс змінився й таких коштів виявилося недостатньо для придбання необхідної кількості інвалюти, то в день здійснення операції з купівлі інвалюти вповноваженим банкам дозволяється додатково зараховувати кошти в гривнях на рахунок 2900 у сумі, що не вистачає для виконання заявки клієнта на купівлю інвалюти.

   Разом із тим Нацбанк зобов’язав банки достроково повертати вклади, залучені в iнвалюті за всіма типами договорів, у національній валюті за курсом купівлі іноземної валюти такого банку на день проведення операції.

   Крім того, не обійшлось і без обмежень. Відтак, Нацбанк чітко встановив обмеження на видачу (отримання) готівки в інвалюті з поточних і депозитних рахунків через каси та банкомати банків у межах до 15000 (п’ятнадцяти тисяч) гривень на добу на одного клієнта в еквіваленті за офіційним курсом НБУ. Водночас банки не повинні допускати обмеження щодо переказу коштів в інвалюті, що належать клієнтам, відповідно до нормативно-правових актів НБУ. Щоправда, із 28 березня 2014 року ці обмеження (а саме пп.пп. 7–9 п. 4 Постанови № 49 у редакції Постанови № 104) уже не будуть діяти.

   Постанова Національного банку України «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 лютого 2014 року № 49» від 27.02.2014 р. № 104

Интерактивная бухгалтерия