ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Держмитслужба України звільнила 55 працівників львівської  митниці, які були задіяні у злочинних кримінальних схемах   -  2010/11/26 

2010/11/26

   За результатами перевірки, проведеної Держмитслужбою України встановлено ряд порушень вимог законодавства України та службових обов’язків з боку посадових осіб Львівської митниці, пов’язаних з ввезенням на митну територію України товарів з уникненням від оподаткування.

   Комісією проведено звірку з польськими митними органами даних щодо в’їзду в Україну з території Республіки Польщі транспортних засобів з товарами. Отримані результати дозволили виявити численні схеми контрабандного переміщення товарів через митний кордон України.

   Встановлено, що з початку листопада поточного року посадові особи згідно з розподілом обов’язків здійснюють митний контроль в пунктах пропуску на смугах «червоного коридору» та мають можливість переглядати повідомлення Митної служби Республіки Польща стосовно транспортних засобів з товарами, щодо яких польською стороною проведено митне оформлення при виїзді з Польщі в Україну. Однак, незважаючи на неприбуття ряду транспортних засобів, які відповідно до повідомлень польської сторони повинні були прибути для митного контролю на пункт пропуску, жодного разу окремі посадові особи не вжили заходів з метою з’ясування причин цього. Окремі транспортні засоби, що за інформацією польської сторони переміщувались з товарами, за результатами митного контролю в пункті пропуску в Україні значаться як «порожні».

   Причинами та умовами такого незаконного переміщення товарів через митний кордон України стало неналежне та несумлінне виконання службових обов’язків посадовими особами митних постів «Рава-Руська», «Мостиська», «Краковець», Служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Львівської митниці, неналежна взаємодія Львівської митниці з підрозділами Держприкордонслужби України, іншими правоохоронними органами, а також з суміжними підрозділами Митної служби Республіки Польща. Це призвело до систематичних порушень вимог Митного кодексу України в частині пропуску на митну територію України товарів і транспортних засобів без проведення митного контролю, та інших нормативно-правових актів з питань митної справи, що сприяло реалізації протиправних схем ухилення від сплати податків до Державного бюджету України.

   Наказом Держмитслужби 55 посадових осіб Львівської митниці звільнено з митних органів, 14 – понижені у спеціальному званні, 3 – попереджено про неповну службову відповідність, 15 – оголошено догану.

   Держмитслужба звернеться до Генеральної прокуратури України та передасть результати перевірки для прийняття рішень в порядку статті 97 Кримінально-процесуального кодексу України.

   Держмитслужба самоочищується від тих посадових осіб, які скомпроментували себе неправомірними діями та оцінює такі дії як свідоме перешкоджання законній зовнішньоекономічній діяльності, створення неправомірних переваг окремим суб’єктам ЗЕД та унеможливлення здорової конкуренції на внутрішньому ринку України.

   Діючий курс Держмитслужби чіткий – прикоротити ганебну практику потурання злочинним схемам та створити новий формат роботи митниці, що полягатиме у наданні якісних митних послуг суспільству і бізнесу з одночасним неухильним гарантуванням митних інтересів держави.

   Корупція в митній службі буде викорінена.

   На координаційній нараді у Львові під головуванням Голови ОДА В.Горбаля за участю заступника Голови ДМСУ С.Дериволкова та керівників регіональних правоохоронних структур було ухвалено низку заходів, які унеможливлять будь-які незаконні дії службовців різних державних органів усіх рівнів.

   Держмитслужба, виконуючи завдання Президента України та реалізуючи Програму «Обличчям до людей», забезпечує рівні умови для роботи тих підприємців, які хочуть законно сплачувати податки, та надає їм можливість працювати стабільно та передбачувано.

Державна митна служба України