ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Ліцензія на перевезення автомобільним та залізничним  транспортом повинна бути безстроковою  - 2014/02/18  

2014/02/18

   Держпідприємництво не підтримує обмеження терміну дії ліцензії із надання послуг з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, багажу автомобільним та залізничним транспортом до 5 років

   Розробником проекту постанови Кабміну «Про внесення зміни до постанови Кабінету міністрів України від 29 листопада 2000 р. № 1755 «Про строк дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, розміри і порядок зарахування плати за її видачу» є Укртрансінспекція.

   Відповідно до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», ліцензія на провадження певного виду господарської діяльності видається на необмежений строк. Зазначимо, що лише Кабмін за поданням спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування може обмежити строк дії ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, але цей строк не може бути меншим, ніж п’ять років.

   З січня 2010 року було установлено необмежений строк дії ліцензій із надання послуг з перевезення пасажирів, вантажів залізничним транспортом та із надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт», а з жовтня 2011 року – із надання послуг з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, багажу автомобільним, залізничним транспортом.

   Таким чином, вже майже чотири роки суб’єкти господарювання отримують відповідні ліцензії з необмеженим строком дії.

   У разі запровадження передбачених проектом постанови норм, господарську діяльність будуть здійснювати як ліцензіати, які мають ліцензії з необмеженим строком дії, так і ліцензіати, строк дії ліцензій яких буде становити п’ять років.

   У Держпідприємництві зауважили, що повернення до п’ятирічного строку дії ліцензії з надання послуг з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, багажу автомобільним, залізничним транспортом не буде відповідати одному з основних принципів державної політики у сфері ліцензування, а саме: забезпеченню рівності прав, законних інтересів усіх суб’єктів господарювання.

   Таким чином, проект постанови не може бути погоджений відомством у запропонованій редакції.

Дебет-Кредит