ГоловнаКонтактиМапа сайта

  М'ясо вітчизняного виробництва витісняє імпорт - аналітики  -  2014/01/29 

2014/01/29

   Україна у 2013 році скоротила імпорт м"яса птиці та свинини. Натомість вітчизняні виробники посилюють позиції на внутрішньому ринку.
Про це повідомляє прес-служба КМУ.
"За даними Міністерства доходів і зборів, 2013 року Україна імпортувала 71,1 тис. тонн м"яса птиці і субпродуктів, що в 1,6 раза менше, ніж у 2012 році. У грошовому виразі імпорт цієї продукції скоротився на 35,6% - до 101,2 млн дол. США. Торік також скоротився імпорт свинини на 27,7% порівняно з 2012 роком - до 150,2 тис. тонн. За минулий рік було ввезено цього виду м"яса на суму 388,1 млн дол. США, що на 13% менше, ніж показник 2012 року", - йдеться у повідомленні.
Аналітики зазначають, що скорочення імпортних поставок м"яса в Україну вказує на посилення позицій на внутрішньому ринку вітчизняних виробників. Зростання виробництва продукції тваринництва дає змогу повністю забезпечувати внутрішні потреби і, як наслідок, створює позитивну динаміку до імпортозаміщення. За оцінками фахівців, на сьогодні понад 61% українського м"яса виробляється на сучасних вітчизняних тваринницьких і птахівницьких комплексах. У цілому за 12 місяців 2013 року в Україні виробили 292,3 тис. тонн м"яса.
Багато компаній вже орієнтуються на експорт своєї продукції. Торік експорт м"яса птиці і субпродуктів з України в минулому році становив 145,5 тис. тонн, що в 1,8 раза більше, ніж у 2012 році. Що в грошовому вираженні становило 232,1 млн дол. США проти 145,23 млн дол. США у 2012 році. Частково це пов"язано з початком дії фактичного дозволу на експорт української курятини до Європейського Союзу з 24 липня 2013 року.
Найбільшими цільовими ринками поставок вітчизняної продукції є країни СНД, куди було поставлено 82,1 тис. тонн м"яса курки. Новим відкриттям стали країни Африки, у 2013 р. на ці ринки було поставлено 10,4 тис. тонн курятини.
Лідерами з виробництва м"яса птиці в світі є Бразилія з часткою ринку 35,6% і США з часткою 31,4%.

Укрінформ

Новини ЗЕД