ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Особистий огляд при перетині митного кордону  - 2014/01/17  

2014/01/17

   

   При перетині кордону трапляються різні ситуації. Не є виключенням і проведення особистого огляду громадян. Але, як правило, таке відбувається не дуже часто.


   Особистий огляд як виняткова форма митного контролю проводиться, якщо є достатні підстави вважати, що громадянин, який прямує через митний кордон України чи перебуває в зоні митного контролю або у транзитній зоні міжнародного аеропорту, приховує предмети контрабанди, заборонені товари чи товари, які є безпосередніми предметами порушення митних правил. Ця процедура відбувається за письмовим рішенням керівника митниці Міндоходів або особи, яка виконує його обов"язки.


   Перед початком огляду посадова особа митниці повинна пред"явити громадянину таке рішення, ознайомити його з правами та обов"язками під час проведення даного огляду i запропонувати добровільно видати приховані та/або не задекларовані товари.


   Слід зазначити, що особистий огляд повинен проводитися посадовцем однієї ж статі з громадянином в ізольованому примiщеннi у присутності не менш як двох понятих тієї самої статі. Обстеження органів тіла громадянина може проводити тільки медичний працівник.


   Про факт проведення особистого огляду складається протокол за визначеною формою.


   Нагадуємо, що вимоги до проведення особистого огляду громадян регулюються статтею 340 Митного кодексу України від 13.03.2012 № 4495-VI, та застерігаємо громадян від потрапляння в неприємні ситуації через незнання митного законодавства.



facebook.com