ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Чи реально придбати конфіскований товар  - 2013/12/20  

2013/12/20

   

   Практично весь Інтернет рясніє оголошеннями на кшталт «Продаємо конфіскований товар» або «Розпродаж митного конфіскату». Але дуже часто під цією гучною назвою приховується звичайний крам, привезений із Китаю.


   Брендовий одяг, сумки, взуття, хутро шиншили — все це останнім часом вилучають як контрабанду на Ягодинській митниці. Чи можна потім придбати цей товар і за якими цінами, дізнавалися «Відомості».


   Легенди про просто смішну вартість, за якою можна придбати конфісковані митницею товари, ширяться від 90-х років минулого століття. Інтерес до теми не зникає. Практично весь Інтернет рясніє оголошеннями на кшталт «Продаємо конфіскований товар» або «Розпродаж митного конфіскату». Але дуже часто під цією гучною назвою приховується звичайний крам, привезений із Китаю.


   Де насправді можна купити митний конфіскат, ми запитали у начальника відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Волинській області Олександра Куляші.


   — Після того як митник складає протокол про порушення митних правил, майно порушника вилучається, далі матеріали з вилучення направляються до суду, — розповів Олександр Куляша. — Суд приймає чи не приймає рішення про конфіскацію майна в дохід держави. Після набрання чинності постановою суду на виконання у виконавчу службу направляється постанова про конфіскацію. Далі виноситься постанова про виконавче провадження, яка надсилається на митницю для того, щоб нарахували податки та збори. Виконавець проводить акт опису майна. Після цього дані митного нарахування передаються експерту, який має встановити вартість вилученого з урахуванням суми податків і зборів. Коли експерт визначить вартість майна, він надає звіт про оцінку. Далі виконавча служба направляє його на погодження на митницю. А вже потім готує матеріали про передачу майна на реалізацію. Проводиться тендер серед визначених Міністерством юстиції торговельних організацій. Як визначиться переможець, державний виконавець проводить вилучення цього майна на зберігання цієї організації. Після того як майно вилучать, торговельна організація його продає. На спеціалізованому сайті мають бути розміщені оголошення про реалізацію того чи іншого майна. І лише за оголошеннями, опублікованими на цьому сайті, можна купити конфіскований товар.


   Отож, маючи інформацію про те, який шлях проходить товар від моменту складання протоколу про порушення митних правил до його фактичної реалізації, «Відомості» пішли шукати конфіскат.


   Хотілося, звісно, знайти якісні брендові речі, про вилучення яких так часто звітують волинські митники. На очі потрапила інформація про затриману 18 березня 2013 року контрабанду взуття: 657 пар загальною вартістю 352 тисячі 609 гривень. Це 540 гривень за пару.


   Пам’ятаючи про те, що рішення про конфіскацію приймає суд, «Відомості» знайшли відповідну постанову Любомльського районного суду. Датована вона аж 16 травня 2013 року. Постановлено: товар конфіскувати в дохід держави.


   Далі йдемо його шукати на спеціалізований сайт https://trade.informjust.ua. Оголошень із Волинської області там розміщено сотні. Проте потрібного нам лота про продаж взуття ми так і не знайшли. Спеціалісти кажуть, що нічого дивного в цьому немає: від моменту прийняття рішення про конфіскацію до моменту реалізації товару може пройти чимало часу. Та й не факт, що товар узагалі продається.


   До речі, з того, що ми побачили на сайті, де розміщені лоти з конфіскованим товаром, узагалі незрозуміло, чи купують його. Принаймні запис про те, що торги відбулися, з зазначеними даними покупця міститься лише в одному оголошенні: приватний підприємець купив 5 тисяч 169 одиниць одягу за ціною 108 тисяч 400 гривень. У десятках інших лотів долю аукціону взагалі не вказано.


   Та й, якщо чесно, ставши учасником аукціону з купівлі митного конфіскату, насправді ви можете придбати кота у мішку. Адже опису товару немає. «З майном можна ознайомитися кожного робочого дня за попередньою домовленістю з організаторами аукціону та виконавцями», — здебільшого саме така фраза навпроти графи «Опис товару». Тому придбати митний конфіскат простому смертному не дуже світить. Навіть якщо 30 сорочок і майок продається за 279 гривень (9 гривень за одиницю) чи 113 блузок — за 7 тисяч 778 гривень (69 гривень за штуку). Немає охочих придбати, і все.


   Олександр Куляша зазначив, що дуже часто майно не реалізується. Тоді проводиться його переоцінка. Її можна робити двічі. При цьому вартість товару може бути зменшена не більше як на 50%. Якщо й після цього покупець не знайдеться, то речі мають повне право безоплатно передавати різним державним установам та організаціям. Ну а те, як останні потім розпоряджаються цим майном, проконтролювати практично неможливо.


   І тут виникає запитання: а що з цього всього має бюджет? Адже коли митники виносять постанову про порушення митних правил, то мають конкретну мету — спрямувати кошти, вилучені від реалізації контрабандного товару, в дохід держави.


   Міндоходів наводить нам такі цифри: протягом 10 місяців 2013 року оперативні працівники Ягодинської митниці відкрили 1913 справ про порушення митних правил. Як наслідок, вилучено товарів і вантажів на суму 23,7 мільйона гривень. На розгляд судових інстанцій направлено 951 справу. За результатами їх розгляду конфісковано в дохід держави товарів на понад 15 мільйонів гривень.


   У виконавчій службі цифри скромніші: за три квартали 2013 року від реалізації конфіскованого майна у бюджет надійшло 2 мільйони 749 тисяч гривень. Як бачимо, цифри різняться в рази. А це мільйони гривень, які непомітно губляться десь на шляху від митниці до аукціону реалізації конфіскату.



Відомості.UA