ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Підписано Протокол про внесення змін до Угоди між Урядами  України і Молдови про діяльність залізничного транспорту – буде  спрощено процедуру перетину кордону транзитними поїздами  -  2013/11/14 

2013/11/14

   Підписано Протокол про внесення змін до Угоди між Урядами України і Молдови про діяльність залізничного транспорту – буде спрощено процедуру перетину кордону транзитними поїздами


   Залізничні адміністрації України та Молдови спрощують умови перевезень транзитних пасажирів та вантажів територіями своїх країн. Зокрема буде відмінено державний контроль у пунктах пропуску для транзитного залізничного рухомого складу, пункти відправлення і призначення яких знаходяться на території країни відправника.


   Протокол про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Молдова про діяльність залізничного транспорту сьогодні 12 листопада підписали Міністр інфраструктури України Володимир Козак та Міністр транспорту і дорожньої інфраструктури Молдови Василе Ботнарь.


   За словами Міністра інфраструктури України, таке нововведення підніме на вищий щабель розвиток українсько-молдовських відносин у галузі залізничного транспорту, посилить взаємні торговельно-економічні зв’язки, вдосконалить умови перевезень пасажирів і вантажів тощо. Адже відміна контрольних процедур – це передусім скорочення часу прямування поїздів, що є позитивним кроком для залучення нових вантажовідправників та поліпшенням комфорту пасажирів.


   «Після набрання чинності цим Протоколом перетин українсько-молдовського державного кордону залізничним рухомим складом держави однієї сторони, що прямує транзитом по ділянці території держави іншої без зупинки, здійснюватиметься без проведення державних видів контролю у пунктах пропуску, передбачених Угодою між Урядом України і Урядом Республіки Молдова «Про пункти пропуску через українсько-молдовський державний кордон і спрощений пропуск громадян, які проживають у прикордонних районах», а також у місцях беззупинкового перетину українсько-молдовського державного кордону», - зазначив Володимир Козак.


   Зауважимо, запропоновані зміни до Угоди не стосується транспортування товарів, заборонених чи обмежених до ввезення або вивезення, відповідно до внутрішнього законодавства України та Молдови.


   Це дасть можливість змінити маршрут прямування пасажирського поїзда №117/118 Київ-Чернівці через територію Молдови, що зменшить час його перебування у дорозі орієнтовно на 2 години в одному напрямку. Раніше подорож поїздом №117/118 Київ-Чернівці тривала 13 год. 35 хв. Також склад поїзда буде збільшено на 4 вагони, а це ще додатково близько 200 посадкових місць в одну сторону.


   Перевезення пасажирів цим поїздом за новим маршрутом – через територію Молдови - буде розпочато після ратифікації Протоколу Верховною Радою України та прийняття відповідних внутрішніх нормативних документів. Створення більш комфортних умов для пасажирів поїзду Київ-Чернівці надасть поштовх до збільшення туристичних потоків у напрямку Буковини та створить додаткові умови для реалізації туристичного потенціалу цього регіону і його обласного центру.



Міністерство інфраструктури України