ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Міндоходів разом з громадськістю шукатимуть варіант вирішення  проблеми митної вартості  - 2013/11/12 

2013/11/12

   Міністерство доходів і зборів України разом з представниками громадськості та експертами напрацюють механізми для вирішення проблем, що виникають у процесі визначення митної вартості. Такої домовленості досягли Міністр Олександр Клименко та учасники загальноукраїнського засідання громадських рад при органах доходів і зборів, яке вперше пройшло у форматі відеоселектору та зібрало більше 700 учасників з усіх регіонів України.

   Зокрема, учасники засідання погодилися з пропозицією Міністра Олександра Клименка розглянути варіант перенесення процедури визначення митної вартості на етап пост-аудиту, але з підвищенням рівня відповідальності для брокерів та суб’єктів ЗЕД.

   Представники громадськості також підтримали плани Міністерства щодо подальшої автоматизації усіх процесів на митниці, але звернули увагу на необхідність вирішення проблем із затримкою вантажів у Одеському порту, де зараз в якості пілотного проекту використовуються скануючі системи та GPS-замки.

   Зі свого боку Олександр Клименко підкреслив, що ці інструменти вже довели свою ефективність, і Міністерство не має наміру відмовлятися від них. Разом з тим, ті виконавці, що дискредитують саму ідею автоматизації митниці, не уникнуть відповідальності.

   «Після початку використання електронних замків кількість транзиту через Одеську митницю впала в 7 разів. Тобто ми робимо висновок, що раніше це був псевдотранзит, коли вантаж заявлявся як транзитний, з нього не сплачувалося мито, але розвантажувався він на території України. Що стосується сканерів, то їх використання дозволило збільшити рівень добровільної сплати мита до 4-8 млн.грн. на день. При цьому жодних черг у порту немає, ми постіймо відстежуємо ситуацію через Моніторинговий центр. Станом на учора у порту очікували на сканування не більше 60 автомобілів. Ми бачимо певні спроби дискредитувати ці технології через ЗМІ, але ми не піддамося на провокації», - відзначив Міністр.

   Під час засідання Громадської ради учасники також обговорили пріоритети роботи Міністерства, викладені у п’ятирічній стратегії, актуальні питання податкової політики, зокрема, перспективи запровадження загального декларування доходів. За словами Міністра, запровадження цієї реформи дозволить створити компенсаційні механізми для зниження податкового навантаження на фонд оплати праці.

   «Ми розуміємо всю важливість цієї ініціативи і те, що вона стосуватиметься кожного громадянина. Тому ми винесемо на обговорення відразу декілька моделей загального декларування, які були розроблені разом з нашими партнерами з PricewaterhouseCoopers на основі найкращого світового досвіду. Після цього очікуємо від бізнесу пропозицій та зауважень, щоб ми могли разом обрати найбільш прийнятну для України модель», - зазначив Олександр Клименко.

   Зі свого боку представники громадськості відзначили важливість такого діалогу із Міністерством та запропонували зробити практику проведення загальноукраїнських засідань громадських рад у форматі відеоселектору постійною.

Міндоходів