ГоловнаКонтактиМапа сайта

  У Києві відбулася зустріч керівників прикордонних відомств  України та Росії  - 2013/11/08 

2013/11/08

   

   В Адміністрації Держприкордонслужби відбулася зустріч Голови Державної прикордонної служби України Миколи Литвина та Першого заступника Директора – керівника Прикордонної служби ФСБ Російської Федерації Володимира Кулішова. Це перший візит до Києва керівника Прикордонної служби Росії після його призначення на посаду в березні цього року.


   Ще до початку офіційної зустрічі російська делегація ознайомилася з організацією прикордонного контролю в аеропорту «Бориспіль», де їм було представлено технічні засоби, що використовують українські прикордонники під час оформлення пасажирів. Крім того, в Адміністрації Держприкордонслужби Володимир Кулішов відвідав Головний центр управління службою, до якого в режимі реального часу надходить уся інформація, що відображає ситуацію на кордоні, а технічні можливості центру дозволяють підтримувати постійний зв"язок з прикордонними підрозділами.


   У ході зустрічі головні прикордонники України і Росії обговорили основні тенденції розвитку обстановки на українсько-російському державному кордоні та актуальні питання двостороннього співробітництва між прикордонними відомствами. Зокрема, питання стосувалися протидії транскордонній злочинності, реалізації доручень Президентів України та Російської Федерації зі створення комфортних умов для перетину українсько-російського державного кордону громадянами, взаємодії на морі та виконання домовленостей між Урядами двох країн щодо реадмісії.


   Микола Литвин та Володимир Кулішов відзначили, що обстановка на кордоні залишається динамічною, але завдяки спільним зусиллям контрольованою. Основними загрозами є незаконна міграція, торгівля людьми, контрабанда наркотичних та психотропних речовин, а також незаконне переміщення через кордон товарів та вантажів. Керівники прикордонних відомств домовилися про низку заходів, спрямованих на підвищення ефективності протидії цим загрозам.


   Проаналізувавши питання функціонування пунктів пропуску, обидві сторони прийшли до висновку щодо необхідності розвитку спільного контролю для забезпечення більшої ритмічності в роботі та зменшення черг, особливо під час туристичних сезонів. Окремо Микола Литвин та Володимир Кулішов обговорили питання запровадження системи попереднього обміну інформацією у ході пропуску організованих туристичних груп та взаємодії під час проведення в Росії Зимової Олімпіади 2014 року.


   Також у полі зору керівників прикордонних відомств України та Російської Федерації перебували питання охорони водних біологічних ресурсів в акваторії Азовського і північно-східній частині Чорного морів. За підсумками цих обговорень Микола Литвин та Володимир Кулішов домовились про проведення спільних оперативно-профілактичних заходів щодо підтримання режиму плавання, недопущення браконьєрської та іншої протиправної діяльності на воді.


   Перебуваючи у Києві, російська делегація також ознайомиться з оснащенням та завданнями Мобільного прикордонного загону Держприкордонслужби України. Їхній увазі буде представлена техніка та технічні засоби, що використовуються українськими прикордонниками в охороні державного кордону, продемонстровано можливості спортивного комплексу, де відбувається підготовка персоналу, а також інтерактивний і стрілецький тири.


   Довідково:


   Загалом на українсько-російській ділянці кордону спостерігається постійне збільшення пасажиро-транспортного потоку. Так, за 9 місяців цього року кордон перетнуло понад 24 мільйони осіб (збільшення на 3%) та 5,14 мільйонів транспортних засобів (збільшення на 5%). А от кількість правопорушень, пов’язаних з незаконним перетином кордону, зменшується. Всього затримано майже 1200 осіб (9 місяців 2012 року – близько 1300 осіб), більшість з яких (59%) затримали поза пунктами пропусків. Зменшується й кількість затриманих незаконних мігрантів (на 6%). За 9 місяців 2013 року затримано 147 осіб. Більшість незаконних мігрантів, затриманих на кордоні з Росією, є вихідцями з країн СНД (65%) та країн Африки й Азії (33%). При цьому кількість вихідців з країн Африки та Азії зменшилася на 20%. Крім того, на спільному кордоні вилучено 309 одиниць зброї, 4,6 тисяч штук боєприпасів, 39,5 кг наркотичних та 29 кг психотропних засобів. Також затримано товарів на суму майже 33 мільйони гривень. Серед основних видів вилучених товарів -м’ясо і рибні продукти, тютюново-горілчані вироби, одяг та взуття, паливно-мастильні матеріали.



Кабинет Министров Украины