ГоловнаКонтактиМапа сайта

  В Україні знову ініціюватимуть скасування утилізаційного  збору  - 2013/10/16 

2013/10/16

   

   КИЇВ. 16 жовтня. УНН. ВААІД ініціюватиме скасування сплати утилізаційного збору на території України. Про це заявив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко на прес-конференції в середу в Києві, передає кореспондент УНН.


   “Ми заявляємо, що ми зараз будемо звертатися до Президента України, до Верховної Ради, до Кабміну з проханням підготувати законопроект про скасування утилізаційного збору взагалі. Причому, в даному випадку ми будемо виступати на захист вітчизняного автопрому”, — сказав О.Назаренко.


   Він пояснив, що утилізаційний збір в розмірі 5,5 тис. грн в ціні Лексуса, що реалізується на території України не сильно відіб’ється на його загальної вартості — це 1% , на відміну від тієї ж суми в ціні Деу Ланоса, де ця націнка становитиме вже близько 8% вартості автомобіля.


   Крім того, зазначив О.Назаренко, на відміну від імпортерів, які мають можливість залучити дешеві кредитні ресурси для сплати додаткових податків за кордоном, вітчизняні виробники змушені будуть брати ці кредитні ресурси на українському ринку під більш високі відсотки.


   За його словами, після скасування в Росії дискримінації щодо сплати утилізаційного збору, Україна залишиться єдиною країною, яка порушує правила СОТ і порушує правила національного режиму.


   “Таким чином, перед українськими автовиробниками дорога відкрита, оскільки головним аргументом, чому в Україні вводився утилізаційний збір — це була певного роду реторція Росії, тобто удар у відповідь. Ах, Росія закрила для українських автомобілів імпорт, отже ми повинні теж таким же чином відповісти”, — зазначив О.Назаренко.


   В свою чергу, як зазначив у коментарі журналістам віце-президент Асоціації автовиробників України “Укравтопром” Юхим Хазан, закон про утилізаційній збір розроблений на підставі закону України про адаптацію до Європейського законодавства, 53 Директиви ЄС, тому скасувати його буде вельми проблематично.


   “Що стосується закону про утилізацію, питань бути не може, він не може бути скасований, а що стосується ставок екологічного податку, так є указ Президента, вони можуть бути переглянуті в ту чи іншу сторону”, — сказав Ю.Хазан.


   При цьому, зазначив він, коли ми говоримо про рівність умов для техніки, яка виробляється і імпортується на територію України, то тут треба мати на увазі не імпортера, а виробника.


   “Тобто ми говоримо про те , що умови поставки імпортної та вітчизняної техніки повинні бути однакові” , - заявив Ю.Хазан.


   Що стосується самого податку, зауважив він, цей закон передбачає комплекс заходів з утилізації автотранспортних засобів, включаючи весь комплекс збору, розбирання, захоронення і повторного використання.


   Нагадаємо, що у вівторок, 15 жовтня Державна Дума Російської Федерації прийняла в другому, третьому читанні і в цілому закон про усунення дискримінації щодо сплати утилізаційного збору в Росії. Таким чином з 1 січня 2014 утилізаційний збір в Росії будуть платити всі — і російські автовиробники, і російські імпортери.


   Як повідомляв УНН, законопроект щодо скасування сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів вже зареєстрований у ВР Україні 30 вересня № 3332, його розробниками стали народні депутати України від ВО “Свобода” Ігор Мірошниченко, Олександр Мирний та Олег Осуховський.


   Нагадаємо, що з 1 вересня в Україні почав дію Закон про утилізаційний збір, який Президент України Віктор Янукович підписав 31 липня.


   Згідно з ним, базові ставки утилізаційного становлять 5,5 тис. грн для легкових автомобілів, а для автобусів, вантажних і вантажно-пасажирські автомобілів або спецтехніки — 11 тис. грн. Остаточний розмір збору розраховується за допомогою коефіцієнтів. Таким чином, з нових легкових автомобілів сплачується сума в межах 4,73-30,2 тис. грн, з уживаних — 9,46-60,5 тис. грн залежно від обсягу двигуна. Плата для решти видів нових транспортних засобів складає 8,8-14,74 тис. грн, а вживаних — 17,6-29,4 тис. грн залежно від їх маси.


   За даними Міністерства доходів і зборів України тільки столичні підприємства-автоімпортери та громадяни за вересень вже сплатили понад 4,5 млн грн податку на утилізацію автомобілів.



УНН