ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Укрзалізниця готова спростити режим митного оформлення для  контейнерів своїх клієнтів   - 2013/10/14  

2013/10/14

   Виконуючи Розпорядження Кабінету Міністрів України щодо відкриття пункту контролю через кордон на території контейнерного терміналу Українського державного центру транспортного сервісу (УДЦТС) «Одеса-Ліски» Одеської залізниці, Укрзалізниця повністю обладнала цей пункт митного контролю. Уже за кілька місяців контейнери, які проходять через Одеський, Іллічівський та порт «Южний», проходитимуть митний огляд та інші види контролю за принципом «єдиного вікна».

   Реалізація проекту, в першу чергу, дасть змогу уникнути подвійного здійснення митних формальностей, пов’язаних зі зміною транспортного засобу у морських торговельних портах. Також скоротиться час знаходження контейнерів у портах, що в свою чергу принесе залізничникам і клієнтам відповідний прибуток, підвищить привабливість залізничних контейнерних перевезень для користувачів.

   «У результаті наші клієнти – вантажовласники та експедитори, – отримають зменшення фінансового навантаження, прискорення доставки вантажу, спрощення процедур митного та інших видів контролю, що будуть розміщені всі в одному місці – за принципом «єдиного вікна», – пояснив перший заступник начальника Головного комерційного управління Укрзалізниці Іван Хор’яков. – Оскільки час і гроші є вирішальним чинником вантажоперевезення, то залізничники очікують збільшення обсягів контейнерних перевезень».

   Для відкриття пункту контролю залізничники виконали значний обсяг робіт на станції Одеса-Ліски. Станція повністю обладнана та укомплектована відповідною технікою, складами та приміщеннями. Зокрема пункт митного контролю через Державний кордон обладнаний згідно з вимогами Південної митниці; облаштовано дві контейнерні площадки з можливістю одночасного зберігання 700 та 2880 контейнерів (TEU), у наявності крани вантажопідйомністю до 36 тонн для обробки великовагових контейнерів; станція має дизельні навантажувачі – вилочні в/п від 1,7 т до 16 т та фронтальні навантажувачі, а також повністю укомплектована автотранспортною технікою для забезпечення вивезення контейнерів.

   Наразі залізничники працюють над реалізацією цих нововведень, зокрема, створена робоча група в складі фахівців Південної митниці, Одеського прикордонного загону, Одеської залізниці, філії УДЦТС «Ліски» на Одеській залізниці з розробки порядку переміщення вантажів у контейнерах із пунктів пропуску Одеського та Іллічівського морських торговельних портів (МТП) у пункт контролю через державний кордон на території контейнерного терміналу станції Одеса-Ліски. Ці роботи проводяться з урахуванням можливості застосування електронного документообігу та використанням цифрових електронних підписів та цифрових ключів, що в перспективі дозволить ще більше спростити процедуру переміщення контейнерів без оформлення попередньої митної декларації.

   Директор ДП «Український державний центр транспортного сервісу «Ліски» Анатолій Слободян зауважив також вигідність цього проекту для Чорноморських портів. «Це дозволить збільшити пропускну спроможність портів за рахунок скорочення часу оформлення залізничних перевізних документів. А всі технологічні моменти, такі як затримка контейнерів між портом і пунктом контролю, прискорення оформлення залізничних перевізних документів, оперативність реагування на різні ситуації, ми відпрацьовуємо вже зараз», – пояснив Анатолій Слободян.

   Довідка

   Український державний центр транспортного сервісу (УДЦТС) «Ліски» – велика державна транспортна компанія в секторі залізничних контейнерних перевезень з центром у Києві та філіями в Харкові, Дніпропетровську, Донецьку, Луганську і Одесі, розташованими на територіях залізничних станцій.

   Мережа залізничних колій на території станції Київ-Ліски має інфраструктуру, що дозволяє формувати і приймати для розвантаження поїзда комбінованого транспорту (контрейлерні поїзди). На територіях залізничних станцій Київ-Ліски та Харків-Ліски функціонують вантажні митні комплекси.

Міністерство інфраструктури України