ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Обжалование решения таможни в суде не спасает от протокола об  НТП(ответ из Единой базы налоговых знаний)  - 2013/10/07  

2013/10/07

   Питання:

   Чи має право орган доходів і зборів виносити постанову про порушення декларантом (уповноваженою особою) митних правил згідно статті 485 МКУ, якщо декларантом у судовому порядку оскаржується рішення органу доходів і зборів про коригування митної вартості чи коду товару згідно УКТ ЗЕД та є рішення суду по справі, яке не набрало законної сили?

   Відповідь:

    Розгляд справи про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 485 МК України, та прийняття в цій справі рішення не ставиться законодавством в залежності від факту подання адміністративного позову на рішення органу доходів і зборів, а також відкриття судом провадження за цим позовом.


    Повна відповідь:


    Статтею 485 Митного кодексу України ( далі – МК України) встановлено, що заявлення в митній декларації з метою неправомірного звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру неправдивих відомостей щодо істотних умов зовнішньоекономічного договору (контракту), ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача товару, неправдивих відомостей, необхідних для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості, та/або надання з цією ж метою органу доходів і зборів документів, що містять такі відомості, або несплата митних платежів у строк, встановлений законом, або інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, а так само використання товарів, стосовно яких надано пільги щодо сплати митних платежів, в інших цілях, ніж ті, у зв’язку з якими було надано такі пільги, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 300 відсотків несплаченої суми митних платежів.


    Відповідно до ч.1 ст.522 МК України справи про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбачено ст.485 МК України розглядаються органами доходів і зборів.


    Згідно з ст. 489 МК України посадова особа при розгляді справи про порушення митних правил зобов’язана з’ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом’якшують та/або обтяжують відповідальність, чи є підстави для звільнення особи, що вчинила правопорушення, від адміністративної відповідальності, а також з’ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.


    Справа про порушення митних правил розглядається в порядку встановленому законодавством, зокрема, з урахуванням строків накладення адміністративних стягнень.


    При цьому, розгляд справи про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 485 МК України, та прийняття в цій справі рішення не ставиться законодавством в залежність від факту подання адміністративного позову на рішення органу доходів і зборів, а також відкриття судом провадження за цим позовом.


    Водночас, наявне в органі доходів і зборів судового рішення, яке прийняте за результатами розгляду позову і набрало законної сили, незалежно від обставин справи може бути враховане під час розгляду справи про порушення митних правил.



Міндоходів