ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Микола Азаров: Почала працювати формула відносин "3+1" між  Україною і Митним Союзом  - 2013/09/27 

2013/09/27

   

   Ініційована Президентом України Віктором Януковичем формула відносин "3+1" між Україною і країнами Митного Союзу почала реально працювати. На цьому наголосив Прем"єр-міністр Микола Азаров на засіданні Кабінету Міністрів 26 вересня 2013 року, коментуючи результати візиту до Астани і участі у першому засіданні Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав урядів.


   «Вчора урядова делегація України на запрошення Уряду Республіки Казахстан взяла участь у першому засіданні Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав Урядів. Таким чином, реально почала працювати формула відносин України і Митного Союзу, ініційована нашим Президентом України Віктором Януковичем – «3+1», - сказав Микола Азаров.


   Він нагадав, що Україна бере участь в роботі Євразійської економічної комісії у якості спостерігача, що стало можливим завдяки домовленостям президентів двох держав у травні поточного року.


   Прем"єр-міністр підкреслив, що Україна і держави Митного союзу почали практично застосовувати Мінський Меморандум про поглиблення співробітництва між Україною та Євразійською економічною комісією: «Це дуже важливий момент у наших відносинах, оскільки ми продовжуємо принципово стояти на тому, що розвиток торгово-економічних відносин з Євразійським союзом і СНД є стратегічним, надважливим і невід"ємним елементом нашої економічної політики».


   За словами Миколи Азарова, на користь цього говорить той яскравий факт, що за 8 місяців поточного року, незважаючи на вплив світової кризи, в країнах Митного союзу спостерігається як економічне зростання, так і збільшення товарообігу – біля 17%. Він нагадав, що за той же період товарообіг між Україною і Росією скоротився приблизно на 20%. Але при цьому обсяг торгівлі України з країнами Митного союзу все одно складає більше 60 мільярдів доларів на рік.


   «А потенціал набагато вищий. Саме тому керівництво України спрямовує зусилля на те, щоб усунути всі перепони для повної реалізації нашого величезного потенціалу. Насправді наші країни просто "приречені" до взаємопов"язаного прогресу», - сказав Прем"єр-міністр.


   При цьому він додав: «Я наголошував на засіданні, що нашим країнам однаково необхідна глибока модернізація національних економік, технологічне переозброєння. Чи можна це завдання вирішити, проводячи нові розмежувальні лінії? Чи сприяє конкурентоспроможній модернізації економіки "огородження" свого ринку обмеженнями та заборонами? Очевидно, що ні».



Кабинет Министров Украины