ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Міндоходів хоче контролювати операції бізнесу з 92 країнами?  - 2013/09/25 

2013/09/25

   

   Як повідомляється, одним з основних питань цього документа - які операції бізнесу контрагентами підпадуть під контроль Міністерства доходів і зборів.


   "Частина критеріїв добре відома - компаніям потрібно буде обґрунтовувати ціноутворення у всіх операціях з пов"язаними особами, сумарний обсяг яких за рік перевищить 50 млн гривень. Але ще частина - тільки опрацьовується. Кабмін повинен скласти список країн, операції з якими будуть перевірятися в будь-якому випадку - чи є формальний зв"язок між їх контрагентом і українською компанією чи ні", - пише видання.


   "У списку - більше 90 держав і територій", - повідомив на засіданні Громадської ради Міндоходів начальник управління методології податку на прибуток підприємств МДС Олексій Задорожний.


   За його словами, це юрисдикції, в яких ставка податку на прибуток на 5 % менше, ніж в Україні. Зараз проект постанови уряду, що містить список, знаходиться на узгодженні в секретаріаті Кабміну.


   Згідно зі списком, у першій версії проекту закону про ТЦО контролювати пропонувалося лише ті країни і території, де податок на прибуток менше на 5 процентних пунктів (п.п.), а не на 5 %. Податок на прибуток в Україні сьогодні - 19%, тобто під контроль потрапляли б операції з державами, де податок на прибуток нижче 14%. Але у фінальній версії документа замість "п.п." поставили знак "%". І тепер під контролем - країни, в яких ставка податку на прибуток нижче 18,05%.


   Як повідомляє видання, у списку є, по-перше, всі юрисдикції, офіційно визнані Україною офшорами. По-друге, більшість країн і територій, що мають славу низькоподаткових юрисдикцій - від Кіпру до Люксембургу та Ліхтенштейну.


   Крім того, в ньому - більшість сусідів України: від Молдови та Білорусі до Угорщини, Грузії та Румунії.


   Привід підозрювати деякі з них у тому, що український бізнес використовує їх компанії для ухилення від податків, дійсно, є.


   Згідно з довідником 2013 Worldwide Corporate Tax Guide , який готує аудиторська компанія EY, ставка податку на прибуток у Болгарії - 10%, у Молдові - 12% , Латвії та Литві - 15%.



Економічна правда