ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Якщо при безоплатному отриманні імпортних товарів відсутній  факт придбання, податковий кредит не формується  - 2013/07/03  

2013/07/03

   Чи має право підприємство – платник ПДВ на формування податкового кредиту при безоплатному отриманні імпортних товарів?

   Згідно з п. 198.3 ст. 198 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI (далі – ПКУ) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст.39 ПКУ, та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

   придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку;

   придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

   Таким чином, оскільки при безоплатному отриманні імпортних товарів відсутній факт придбання товарів, передбачений п. 198.3 ст. 198 ПКУ, то право на формування податкового кредиту з ПДВ у підприємства відсутнє.

Дебет-Кредит