ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Азаров: Україна не порушила принципів СОТ, піднявши мито на  іномарки   - 2013/06/17 

2013/06/17

   Україна, прийнявши рішення про підвищення ввізного мита на імпортні автомобілі, не порушила принципів Світової організації торгівлі.

   Про це прем"єр-міністр Микола Азаров заявив на прес-конференції після І Міжнародної бізнес-конференції "ABC: Ukraine & Partners", повідомляє прес-служба КМУ.

   "Ми вжили цих заходів у чіткій відповідності до статуту СОТ. Ми не порушили жодного пункту, тому ніяких підстав прийняти будь-які санкції, а тим паче компенсаційні - їх просто не може бути. Говорити про це можна, але ми зробили все в рамках статутних положень", - сказав він, коментуючи рішення членів СОТ, зокрема Туреччини і Японії, про можливість застосування до України компенсаційних засобів у відповідь на підвищення спецмит на транспорт.

   Азаров нагадав, що після прийняття відповідного рішення Єврокомісія просила Україну надати їй роз"яснення.

   "Ми такі роз"яснення дали. Питання вичерпане. Ми маємо право так робити, ми й надалі так робитимемо. В умовах, коли у нас є проблеми із зовнішньоторговельним балансом, ми маємо право вживати таких заходів", - сказав він.

   Нагадаємо, з 13 квітня для автомобілів з об"ємом двигуна 1-1,5 л і 1,5-2,2 л мито збільшилося на 6,46% і 12,95%. Перед цим учасники ринку заповнили склади з розрахунку три-чотиримісячного обсягу продажів, але запаси було розкуплено набагато швидше.

Економічна правда